Ahol a polgármester sincs túlfizetve

Akt.:
Sok helyen a közmunka szervezése is a polgármesterre marad
Sok helyen a közmunka szervezése is a polgármesterre marad - © Illusztráció: ÉKN-archív
Hajdú-Bihar – A kistelepülések vezetői pironkodva mondják, hogy ők nem elsősorban a pénzért csinálják.

Talán rendeződik a kistelepülések polgármestereinek méltatlanul alacsony fizetése, ha érdemi megegyezéssel zárul az ezzel kapcsolatos ötpárti egyeztetés. Éppenséggel van miről beszélni, hiszen tudunk olyan faluvezetőről, aki alig keres többet, mint egy helyi közmunkás.

Nettó 100 ezer körül

Major József, Bihardancsháza polgármestere főállású polgármesterként vezeti a 188 lelkes falut. „A munkámért a törvény szerinti pénzt kapom, bruttó nem egészen 150 ezer forintot havonta, ami nettó 100 ezer körül van. Ennyi pénzből persze kis túlzással éhen halna a család, de szerencsére a feleségemnek van egy vállalkozása, amibe én is besegítek. Hogy ennyi pénzért mégis miért csinálom? Tősgyökeres bihardancsházai gyerekként van bennem egyfajta belső késztetés, tenni akarás a településemért, amit az itt élők iránti tisztelet csak erősít. Talán elhiszi, hogy engem nem az anyagi haszonszerzés motivált, amikor elvállaltam a polgármesterséget. Hogy sok-e a fizetésünk, vagy kevés, azt döntse el mindenki maga, de az biztos, hogy egy ilyen kistelepülésen a közmunka irányításától a piacszerzésig minden ránk, polgármesterekre marad. Örülnénk neki, ha a törvényhozás végre beváltaná azt a régi ígéretét, hogy ebben a körben is emelni kell a fizetést, de ha mégse, én ezért biztosan nem fogok lemondani” – jelentette ki Major József. Kollégája, Buk György a Naplónak azzal kezdte, hogy az általa vezetett Darvas lélekszáma 598 fő, tehát éppen kicsúsznak az 500 fő alatti kategóriából.

Sokrétű a munkája

– Tiszteletbeli polgármester vagyok, havi nettó 104 ezer forintért.

A 81. évemet betöltöttem, így a nyugdíjjal együtt én már elboldogulok, és ha az erőm engedi, akkor szívesen segítem a települést

– mondta, hozzátéve, hogy minden normális ember tudja, hogy 60-80-100 ezer forint manapság mennyit ér.

„Az a helyzet, hogy némely polgármesterek alig visznek haza többet, mint a településükön dolgozó közmunkások. Ez gyalázat, a polgármesteri munka leértékelése. Miközben a faluban mi felelünk tényleg mindenért. Még szerencse, hogy Darvason jó az apparátus, levesznek a vállamról bizonyos terheket” – vélte.

Somi László a nem egészen 700 főt számláló Mezősas főállású polgármestere, aki ugyancsak arról beszélt a Naplónak, hogy bizony nagyon szerteágazó a munkája. „Adott esetben olyan dolgokat is meg kell a polgármesternek csinálni, amik egyébként nem rá tartoznak. A fizetésemeléssel egyetértek, azzal viszont nem, ha ennek a fedezetét a településeknek kellene kigazdálkodni. Ez ugyanis lehetetlen, a béremeléshez az államnak a megfelelő forrást is hozzá kellene rendelni. Én bruttó 299 ezer 200 forintot keresek, amiből 198 ezer forintot viszek haza. Itt helyben ez nem rossz fizetés, de ezért az embernek tényleg több munkakört is el kell látni” – vélekedett megkeresésünkre a települési vezető.

Kinek dobja a labdát?

Furák Károly 26 éve(!) áll Újiráz élén, gyakorlatilag mindvégig főállásban vezette a falut. – Abszurd módon a korábbi időszakhoz képest 50 ezer forinttal csökkent a fizetésem, miközben a munkám jelentősen több lett. Itt nincs kinek „tovább dobni a labdát”, hiszen a falusi hivatalban nincsenek osztályok, főosztályok, meg hasonlók.

Van két segítségem; egy pénzügyes, meg egy általános ügyintéző, és kész.

Ha most megemelnék a fizetésemet, azzal gyakorlatilag visszaállna egy tíz évvel ezelőtti állapot. Miközben a kormányhivatalokban a közelmúltban emelték a béreket, az önkormányzatoknál tizenéve maradt minden a régiben. Pontosan emlékszem, hiszen negyed százada vagyok polgármester. Úgy érzem, hogy a jelen jövedelmi viszonyok egész egyszerűen megalázóak. Egy kistelepülési polgármester 100-150 ezer forintért viszi a hátán a települése összes gondját és felelősségét, míg egy állami vállalat vezetője (látjuk a tévében) milliókért teszi ugyanezt – adott hangot elégedetlenségének Furák Károly.

– Petneházi Attila –


Mennyiről mennyire?

A maximum ötszáz lelkes kistelepülések polgármesterei a törvény szerint a helyettes államtitkárok illetményalapjának (ez jelenleg 749 ezer forint) 20 százaléka helyett a 40 százalékát kapnák, az 500 és 1500 lelkes települések élén állók pedig a 40 százalék helyett az említett összeg 50 százalékát. Mindehhez azonban szükség lenne az állami normatív támogatás emelésére, sokszor ugyanis már a mostani összeg kigazdálkodása is komoly fejtörést okoz a „kivéreztetett” kistelepüléseknek.


hirdetés