Ahol a graffitik, ott a bűn is feltűnik

A múlt évben a rendőrség 113 eljárás indított Hajdú-Biharban a falfirkák miatt.

Világszerte ismert a „Broken window” (Törött ablak) kriminalisztikai elmélet, amely röviden azt jelenti: ha egy városrészben feltűnően sok a házakon a betört ablak, akkor az egy idő után azt a látszatot kelti, hogy annak a területnek nincs “gazdája”. Elszaporodnak a bűncselekmények, a falfirkák, megjelennek a bandák, a prostitúció, az ingatlanárak zuhannak, a környék elgettósodik. Az elmúlt években megyénkben is elszaporodtak a graffitikkel összefüggő bűncselekmények, szabálysértések, amelyek azon túl, hogy jogsértők, még a lakosságot is kirívóan irritálják. A megyei rendőr-főkapitányság vezetése nemrég egyeztető megbeszélésre hívta azokat a szervezeteket, amelyekkel közösen hatékonyabban tudnak fellépni az épületeket csúfító rongálások ellen – tájékoztatta lapunkat Vezendi Jánosné rendőrségi szóvivő. Az őrnagy beszámolója szerint Hajdú-Biharban tavaly 113 eljárás indult emiatt, de természetesen ez messze nem tükrözi a valós problémát. Sajnos a helyzet megnyugtató kezelésére – indokolta a találkozó szükségszerűségét – a rendőrség önmagában nem vállalhat garanciát. – Minden ház mellé nem tudunk rendőrt állítani a nap 24 órájában és a közterületen szolgálók száma sem teszi lehetővé valamennyi falfirkáló felderítését.

A firkán túl 

Rongálás gyanújával indult eljárás egy fiatalkorú és két 20 év körüli debreceni fiú ellen, akik még január 24-re virradóan firkálták össze Segner téri társasházak, üzletek falát. A feliratok közül 13 esetében egyértelműen olvasható az „LQR” és „OBR” betűkombináció.

A fiúktól több festékszóró palackot, alkoholos filcet foglaltak le. Három betörést is a terhükre rónak, a gyanú szerint csapókerti kocsmákból, boltokból loptak dohányárut, pénztárgépet, váltópénzt.