Ahol a figyelem morfinerejű: az elmúlás tudatával segítenek megküzdeni a Kenézy új osztályán

A lehető legmagasabb szintű életminőséget igyekeznek biztosítani
A lehető legmagasabb szintű életminőséget igyekeznek biztosítani - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az étvágytalansággal, fájdalommal és az elmúlás közelségének tudatával való pszichés küzdelemben is segítenek a debreceni hospice-osztályon.

Az élet eleje és vége fix, biztosan megtörténik velünk így vagy úgy; de mi tudjuk, hogy lehet szépen, méltón is megtenni az utolsó lépéseket – mondta Porkoláb Gyöngyi, a Debrecen Hos­pice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán a Kenézy Gyula Kórházban, ahol a régió egyetlen Hospice-Palliatív Terápiás Osztályának elindulását jelentették be. A Belgyógyászati tömb fél emeletén, öt négyágyas szobában jelenleg hat személyt látnak el, de összesen húsz végső stádiumban lévő (főként) daganatos beteget tudnak kísérni életük utolsó szakaszában. A cél – ahogyan a régóta működő otthoni betegellátásban is – a lehető legmagasabb szintű életminőség biztosítása, a tünetek, fájdalmak enyhítése, valamint az ápolt és családjának lelki támogatása. Ebben jelenleg tizenhárom speciális képzést végzett szakápoló, gyógytornász, lelkész, pszichológus és önkéntesek is segítenek.

Gondoskodni tanítanak

– Tíz éve tűztük ki ezt a célt, az azóta zajló társadalmi szemléletformáló program közel ötszázezer embert mozgatott meg a megyében. Jó bele­gondolni, hogy milyen ereje van a civil szervezeteknek. A hospice-ellátás alig három évtizede még nem volt az egészségügy része, a civil szakma kezdte megismertetni, Polcz Alaine kezdeményezésére azt a szemléletet, hogy egy gyógyíthatatlan beteget életvégi ápolás során nem csak a kórterem fehér falai között, az emberi méltóságtól megfosztva, adott esetben becsövezve, meztelenül, vagy egy-egy családtagot nagyon megterhelve lehet elkísérni – mondta Porkoláb Gyöngyi.

Hozzátette: az alapítvány támogatást nyújt az osztálynak, és a jövőben is folytatja a szé­les­körű tájékoztatómunkát a gyermekek gondoskodásra nevelésétől egészen odáig, hogy a háziorvosok vagy a hozzátartozók ismerjék a lehetőségeiket a hospice-gondozás kapcsán.

di_hospice-12

Fotó: Derencsényi István

Az efféle ellátásra ordító igény van: hazánkban évente közel harmincháromezren halnak meg daganatos megbetegedésben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egymillió lakosra ötven „hospice-ágyat” javasol, Magyarországon az ajánlott ötszáznak alig a fele van meg – tájékoztatott dr. Juhász Árpád, a Tüdőgyógyász és Klinikai onkológia szakorvosa, a szerdán bemutatott osztály vezetője.

Legyen kitől búcsúzni

A tavaly felújított tömb fél emeletnyi hospice-részén az öt kórtermen túl közösségi tér, tálalókonyha, betegfürdető helyiség és egy kegyeleti szoba áll rendelkezésre. – Ez utóbbi arra szolgál, hogy az ápolt az utolsó órákban valóban elvonulhasson a hozzá legközelebb állókkal – tájékoztatott Pogácsás Ildikó főnővér, aki a tüdőgyógyászatban hosszú évek óta dolgozó szakemberként nem egyszer végignézte a hozzájuk kerülő betegek leépülésének fázisait a daganat felfedezésétől. Egy vele egyidős, kisgyermekeket nevelő férfi története különösen megérintette. – Megismertük a családját, megkedveltük őt, és végül sajnos elveszítettük – idézte fel. Említett egy idős beteget is, aki alig másfél hete hunyt el. „A család olyan hálával fordult felénk, amit nehéz feledni. Azt mondták, ezt a hozzáállást sehol sem kapták meg eddig.”

A főnővér súlyos tapasztalatai nyomán azt mondta, a család és a szeretetben töltött élet a legfontosabb: ide hiába érkezik Ferrarival bárki, hiába van meg minden anyagi java, ha nincs családja, aki a végén körbeveszi és egy kórházi ágyon, a szobatársaktól függönnyel elválasztva, egyedül hal meg, akkor nincs semmije…

HBN–HABE


Az életvégi ellátás térítésmentes mind a Kenézy említett osztályán, mind az otthoni hospice-szolgálat során. További tájékoztatást alábbi elérhetőségeken adnak: Hospice-Palliatív Terápiás Osztály 0652 410 555 vagy 0652 511 777 /1136-os mellék; www.debrecenihospicehaz.hu


Hospice Ház: folyamatban

Az osztály létrejötte hosszú folyamat és széleskörű társadalmi összefogás eredménye: a Kenézy Kórház, a Debreceni Egyetem, a város együttműködésével és komoly alapítványi támogatással jöhetett létre, ám a valódi cél egy, az ellátásnak otthont adó külön épület felhúzása a Bartók Béla úti gyógyintézet területén, ugyanennyi ággyal. A Hospice Ház gondolata tíz éve fogalmazódott meg és remények szerint még idén megépülhet a város kínálta 95 millió forintból és 135 millió forintnyi pályázati pénzből – mondta szerdán dr. Lampé Zsolt, a kórház főigazgatója. Hozzátette: ez a projekt most a fenntartóváltás, azaz az egyetemi integráció okán tolódik.


Hospice-osztály nyílt a debreceni Kenézy kórházban

A végső stádiumban lévő daganatos betegek ápolására a régióban egyedülálló hospice-palliatív terápiás osztályt nyitottak meg szerdán a debreceni Kenézy kórházban – közölte az intézmény főigazgatója a helyszínen sajtótájékoztatón.