Ahol a diákok megnézhetik, milyen az igazi katonaélet

Akt.:
Ahol a diákok megnézhetik, milyen az igazi katonaélet
© Fotó: Matey István
Hajdúhadház – A magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hatodszorra szervezett honvédelmi nyári tábort.

39 diák (köztük 8 lány), 13 hivatásos és szerződéses katona, 7 csapat, 5 nap és megannyi erőpróba jellemzi a Bocskai-dandár honvédelmi táborát, amelyet a hajdúhadházi lő- és gyakorlótér területére szerveztek a KatonaSuli program keretében július 6. és 10. között.

Olyan, 13 és 19 év közötti diákok jelentkezhettek, akiket érdekel a honvédelem, esetleg efféle irányú tanulmányokat folytatnak, vagy a középiskolában felvették a katonai alapismeretek tantárgyat, s talán abból érettségiznek is.

– 5-7 fős csapatokba, rajokba osztottuk a fiatalokat, adtunk melléjük mentort, híradóst, egészségügyi katonát, s úgy alakítottuk ki a rajokat, hogy azok kor, nem és lakóhely szerint is vegyesek legyenek – fogalmazott Balogh János százados, táborparancsnok. Mint kifejtette, tíz éve megszűnt a sorkatonai szolgálat, így ez a generáció már nem tudja, mi a lényege, a feladata a honvédségnek. Sok az érdeklődő, a visszatérő táborozó, a diákok talán egyes társaik számára elképzelhetetlen hetet vállalnak: a személyes kommunikáció kialakulása és erősítése okán, és természetesen praktikus okoból sem visznek magukkal mobiltelefont a terepre, csupán estére, 30 percre veszik magukhoz, hogy a családot felhívhassák.

Erősítik a csapatmunkát

Kedden az egészségügyi ismereteiket tették próbára, szimulált baleset során intézkedtek, majd 12 kilométeres, tájékozódással egybekötött menetgyakorlaton vettek részt a táborlakók, tájolóval, térképpel felszerelkezve. A gyakorlatot megnyerő 4., Csillagharcosok elnevezésű rajban két lány is van, ezért senki ne gondolja, hogy a törékenyebb nem képviselői gyengítik a csapatot, sőt!

Kovács Fruzsina éppen a rajt erősíti, nem is véletlen, mert lövész vagy felderítő szeretne lenni, katonai pályára készül. Idén érettségizett a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban.

– Már másodszor veszek részt a programban, ebben az évben is izgalmas, jól szervezett. A hadházi laktanyán van a szállásunk, a reggelünk 6-kor tornával kezdődik, igazi katonai életet élünk – fogalmazott.

Kázmér László főhadnagy, táborparancsnok-helyettes elmondta, hogy alapvetően olyan feladatok elé állítják a diákokat, amelyek versenyhelyzetet adnak, s egyúttal a csapatkohéziót, az egymás iránti felelősségvállalást is erősítik.


Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

– Nem könnyűek ezek a feladatok, különösen ebben a nagy melegben – fogalmazott –, ezért a feladatok után azonnal eredményt hirdetünk, és éremmel díjazzuk a legjobban teljesítőket. Lassacskán a rendet és a fegyelmezettséget is egyre komolyabban veszik, ma csupán egyetlen vizespalackot hagytak maguk után, a többit összeszedték – mondta. Azért láthattuk, hogy a hivatásosok nagyon vigyáztak mentoráltaikra, a friss víz és a baráti biztatás elmaradhatatlan volt, és nélkülözhetetlen is a kánikulában.

Fontos az ész is

Szerdán nap elleni menedékhelyet készítettek az erdőben, majd a fegyveres küzdelmet imitálták paintball-lövészet keretében.

– Nemcsak a fizikai állóképesség kialakítását szeretnénk hangsúlyozni, hanem a szellemit is, ezért logikai, matematikai, földrajzi feladatokat is megoldanak, állampolgári és honvédelmi ismereteiket is teszteljük – emelte ki a főhadnagy.

UAZ-terepjáró tolása, önvédelmi foglalkozás, kung-fu, gépkarabély szét- és összeszerelése, és persze lazításképpen úszás, szalonnasütés is szerepel a programok között.

Úgy láttuk, büszkék magukra a fiatalok, akik helytállnak a katonai (manapság a fiatalok számára már csak filmekből megismerhető) közegben. Nagy László, aki szintén a derecskei középiskolában végzett, és ő is másodszor jár a dandár táborában elmondta, hogy remek lehetőség a katonai élet közelebb hozására, az alapok elsajátítására ez a hét. Őt a paintball-összecsapás egyik utolsó „túlélőjeként” azonosítottuk a hadházi kiképzőbázis terepén. Jól bírta a „kiképzést”, nem hiába: hetente 3-4-szer fut, nem idegen tőle a korán kelés, ő is tudatosan készül az „angyalbőrt” viselők közé.

HBN-Barak Beáta