Agrárfórum: a termelők segíthetnek a feldolgozóiparon

A Hajdúsági Expón a látnivalók mellett a jövőről és több fontos kérdésről is szó esett
A Hajdúsági Expón a látnivalók mellett a jövőről és több fontos kérdésről is szó esett - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – Az állam azon cégeket is igyekszik támogatni, amelyeknek nem jut uniós forrás.

A Hajdúsági Expo programjai között pénteken komoly szakmai előadások is elhangzottak: ennek egyikén szakemberek vitatták meg, az agrárszektor mit is kezdhet azzal a több ezer milliárd forinttal, amelyet az uniós támogatásokból vidékfejlesztésre fordítanak majd. A moderátor, Papp Gergely (aki Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese) elsőként arra volt kíváncsi, az államnak vajon mennyire is kellene beleszólnia abba, hogy a mezőgazdasági szereplők mire fordítsák az elnyerhető pénzeket.

Most kell pályázni

– Az a legjobb, ha az össz­társadalom jól jár ebben a kérdésben és nem csupán egyes érdekcsoportok – vélekedett Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezető igazgatója szerint az a legfontosabb, hogy lehetőleg minden ágazatnak jusson forrás, azt viszont szerinte nem a helyi gazdáknak kell eldöntenie, hogy a nemzetgazdaságnak mi is a legjobb, ebben az állam szerepe lényeges.

– Szerintem is az számít, hogy lehetőleg mindenkinek jusson egy szelet a tortából – vélekedett Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: Németországban azért könnyebb a gazdák helyzete, mivel a saját piacuk is nagyobb és technikailag is jóval fejlettebbek a munkakörülmények.

A felvetésekre végül Kiss Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár reagált: – Ahhoz, hogy egy ország gazdasága jól működjön, az államnak megvannak az eszközei, hogy ezt elő is segítse (például adópolitika, támogatáspolitika). Az agrártársadalmi politika terén ráadásul fel is kell tudnia vállalni az esetleges nézetkülönbségeket. A mostani uniós pénzügyi ciklus azért fontos, mert úgy néz ki, a közeljövőben ez az utolsó alkalom, amikor még meghatározhatjuk azt, mit szeretnénk. Sajnos a legnagyobb baj azzal van, hogy az Európai Unióban egyre nagyobb teret nyernek bizonyos állami érdekek, s emiatt megszűnhet a közös agrárpolitika. Úgyhogy most érdemes kihasználni a támogatásokat – fogalmazott.

A feldolgozóipart kell segíteni

Papp Gergely ezt követően arról érdeklődött, vajon melyek a legfontosabb fókuszpontok, amelyeket az államnak erősítenie kellene. – Az élelmiszeriparnak nagy szüksége lenne a támogatásra, ám a közép- és nagyvállalatok ezúttal sem sok támogatáshoz juthatnak majd hozzá. Ez azért hibás döntés, mert így az ország versenyképtelenné válik, s tovább fog romlani a feldolgozott termékek piaca – mondta erre válaszul Éder Tamás. Sántha Imre és Papp István szintén a feldolgozóipar erősítése mellett érvelt: előbbi kiemelte, a korábban sokszínű növénytermesztésünk épp ennek az iparágnak az elsorvadása miatt vált sekélyessé; utóbbi szerint az üzemek és a marketing fejlesztése lehet a megoldás.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója ehhez azt tette hozzá, a magyar agrárium azzal is sokat el tudna érni, ha a magas hozzáadott értékű termékeket részesítené előnyben, s ehhez igénybe venne ésszerű agrárinformatikai újításokat.

– A mostani uniós támogatási ciklus zömmel a kis- és középvállalatoknak jelenthet pénzt, s ebbe sok magyar feldolgozócég bele is esik. A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy azok, akik mégsem kerülnek ebbe a körben, milyen állami segítséget kapjanak – reagált a felvetésekre Kiss Miklós Zsolt. Emellett azt is megfogalmazta, a magyar mezőgazdaságnak azt kellene elérnie, hogy a termelők mondják meg, a feldolgozóipar miket állítson elő.

HBN-VÉZS


Tejfehér gazdaság szükséges
Hajdúböszörmény – „A magyar fogyasztókat rá kell venni arra, hogy hazai tejet vásároljanak.”

hirdetés