Ágoston Tibor átnevezné a brnói egyetemet – De mit szólt ehhez Papp László?

Ágoston Tibor (Jobbik) felvetésére a polgármester felelt
Ágoston Tibor (Jobbik) felvetésére a polgármester felelt - © Fotó: Matey István
Debrecen – A cseh város intézménye Masaryk nevét viseli, Ágoston szerint kezdeményezni kellene, hogy újat kapjon.

Több kisebb horderejű, de fontos döntést is hozott a közgyűlés. A 2009 óta üresen álló volt halápi iskola épületét például határozatlan időre, ingyenesen átadják a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesületnek. A civil szervezet elsősorban a Halápon, Nagycserén és Magyarország határain túl élő, rászoruló gyermekek segítésével foglalkozik. Emellett nyári táborokat szerveznek, ahova Erdélyből, Böjte Csaba atya gyermekotthonaiból is érkeznek résztvevők. A Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület azt jelezte az önkormányzatnak, hogy a programok szervezése során gondot okoz a megfelelő helyszín hiánya. Ezért kérték és kapták meg a volt iskola épületet, amelynek másik felében most óvoda működik.

Elfogytak a gyerekek

Visszaadta a Martonfalvi utca 21. szám alatt található óvoda épületét a tulajdonos önkormányzatnak az az alapítvány, amely az elmúlt években az intézményt működtette. Az ingatlant és a berendezési tárgyakat a Martonfalvi Lurkók Alapítvány 1988-ban kapta meg határozatlan időre, térítésmentes használatba a várostól. Az akkor kötött megállapodás szerint addig működtethetik az óvodát, amíg a jogszabály által előírt átlag gyermeklétszámot nevelik. Mostanra azonban olyan kevés lett a gyerek, hogy a 2016/2017-es nevelési évtől ennek már nem tudnak eleget tenni. Az oda járó kicsik szülei magánúton kívánják megoldani csemetéik elhelyezését.

A közgyűlésen dr. Papp László polgármester arról számolt be, hogy az önkormányzat hamarosan kisebb felújítást, tisztasági festést hajt végre az épületben, ugyanis úgynevezett „puffer” óvodaként akarják az ingatlant hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy a várható jelentős óvodafelújítások idejére oda vinnék át a renováláson áteső épületekbe járó gyerekeket. Hosszú távon pedig a városban letelepülő nem magyar anyanyelvű munkavállalók gyerekeinek elhelyezésére szolgálna, vagyis „nemzetközi óvodaként” működne a Martonfalvi utcai intézmény.

Nem jó neki Masaryk

Csehország második legnagyobb városa, Brno lesz Debrecen legújabb testvérvárosa. Az erről szóló közgyűlési előterjesztésben egyebek mellett az szerepel, hogy a 400 ezer lakosú Brno és a cívisváros között sok a hasonlóság. Például Brno is fontos oktatási, kulturális központ, ott található több cseh igazságszolgáltatási intézmény székhelye. Csehország is részese a Visegrádi Négyek együttműködésnek.

A vitában Ágoston Tibor (Jobbik) azt vetette fel, hogy mivel a Brnóban működő Masaryk Egyetem névadója magyarellenes politikát folytatott, a szerződés megkötése előtt Brno polgármesterénél kezdeményezni kellene az intézmény átnevezését. Dr. Papp László polgármester erre úgy válaszolt, hogy ezt nem fogja kérni.

HBN–OCS

Címkék: ,