„Aggályos a DVSC helyzete”

Akt.:
Szima Gábor és Papp László a tavaly júniusi, közös sajtótájékoztatón
Szima Gábor és Papp László a tavaly júniusi, közös sajtótájékoztatón - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A polgármester szerint Szima Gábor nem tartotta be azokat a megállapodásokat, amelyeket megígért.

Debrecen első embere ismét kritikusan fogalmazott a DVSC labdarúgócsapatának vezetésével szemben. Papp László a kisebbségi tulajdonos, azaz a város képviselőjeként alkotott véleményt, mint mondta, mindezt azért teszi, mert a Loki érdekeit tartja szem előtt.

Új cégvezetés kell

– A DVSC jelenlegi helyzetét aggályosnak tartom – jelentette ki Papp László egy sajtóbeszélgetésen csütörtök reggel. A cívisváros első embere úgy véli, a Loki labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság kisebbségi tulajdonosaként, ha véleménye van a klubról, azt meg kell osztania a sajtóval, s ezáltal a nyilvánossággal. Ennek megfelelően több témát is megemlített az eseményen.

A polgármester főként a két tulajdonos viszonyát és a cégvezetés tevékenységét vette górcső alá, mint hozzáfűzte, a szakmai kérdésekbe továbbra sem kíván beleszólni. Papp László kiemelte, nincs személyes konfliktusa a többségi tulajdonos Szima Gáborral, elismeri és megsüvegelendőnek tartja azt, amit a Lokiért tett az elmúlt 15 évben. Viszont neki, Debrecen vezetőjeként szem előtt kell tartania az önkormányzati és a DVSC-s érdekeket, s ha „házon belül” nem tudják megoldani a problémákat, s kritikát kell megfogalmaznia, akkor azt megteszi a nyilvánosság előtt.

A politikus szerint sorozatos problémák merülnek fel a Loki cégvezetésében, ilyen például a tavalyi adótartozás ténye, vagy a közelmúltban kiderült végrehajtási ügy a NAV kapcsán. Ezek fényében merülhet fel a kérdést, hogy mennyire ura a helyzetnek a cégvezetés? Papp László hangsúlyozta, nem volt véletlen, hogy a korábbi vezetőség csak 1 évre kapott bizalmat az elmúlt esztendőben a megválasztásakor, most viszont teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy kisebbségi tulajdonosként a jelenlegi menedzsment, illetve cégvezető további munkáját nem kívánják támogatni az egyéves megbízatás lejárta után. – Új vezetésre van szükség, amely hatékony támogatást tud adni a klub gyarapodásának és a szakmai sikereknek – fogalmazott a Debrecen első embere.

Ne kölcsönt, támogatást!

A beszélgetés során a polgármester példákkal támasztotta alá, hogy a városvezetés mindig a DVSC érdekeiben járt el. – A tulajdonosok úgy döntöttek 2011-ben – amikor a csapat túl volt a BL- és EL-szereplésen –, hogy osztalékot vesznek ki a DVSC-ből. A többségi tulajdonos több mint félmilliárd, míg az önkormányzat 202 millió forintot kapott. Amíg az az összeg, amit a többségi tulajdonos vett ki, az a magánszférába ment, míg a város kiegészítette a saját részét 98 millióval, s így 300 millió forintot tett a Debreceni Labdarúgó Akadémiába – sorolta a tényeket, majd hozzátette, a városvezetés rengeteg energiát áldoz arra, hogy az akadémia anyagi háttere rendben legyen, amihez a DVSC-nek szinte a kisujját sem kell mozdítania. – A város 2015-ben 40 millió forinttal támogatta a Lokit. A többségi tulajdonos nemhogy – a részesedésének megfelelően – ennek az összegnek a háromszorosát, 120 milliót nem adta a klubnak, hanem 93 millió forint kölcsönnel „segítette” a csapatot. Szerintem ez nem helyes! Az az elvárásom, hogy Szima Gábor ne kölcsönként, hanem támogatásként tegyen be 120 millió forintot a DVSC-be. A szurkolói ankéton elhangzott, a kaszinók bevételéből Szima Gábor 300 millió forinttal járul majd hozzá a klub költségvetéséhez. Amennyiben valóban így lesz, kijelentem, kisebbségi tulajdonosként – a részesedésnek megfelelően – a város is betesz 100 millió forintot a Loki kasszájába – nyilatkozta Papp László.

Mindenkinek, ami jár!

– Nem értünk egyet sok tekintetben, de ezeket át lehet hidalni. Viszont a megállapodások betartásához ragaszkodom! Tavaly több mindenben megállapodtunk Szima Gáborral, amit a sajtó nyilvánossága előtt el is mondtunk. Jelenleg ott tartunk, hogy ezekből a dolgokból sincs betartva több minden. Augusztustól Szima Gábor kaszinóiból osztalék járna a Lokinak, s hiába volt nyereség, ez az átutalás azóta sem történt meg. Felmerülhet többekben a jogi lépés lehetősége, ám még mindig hiszek abban, hogy Szima Gábor a megállapodások szerint jár majd el. Nem kérek többet, mint amiben megegyeztünk, de ahhoz ragaszkodom! – zárta mondandóját kategorikusan Papp László.

HBN-BN

Az ügyben megkerestük Szima Gábort is, reakcióját ebben a cikkben olvashatják.


A futball legyen a lényeg!
Debrecen – Szima Gábort, a klub elnökét arra kértük, reagáljon Papp László polgármester délelőtti kijelentésére, miszerint a Lokihoz nem érkezett meg a kaszinók nyeresége után járó osztalék.


Nem áll végrehajtás alatt a DVSC
Debrecen – A Futballszervező Zrt. rendezte elmaradását a NAV felé.

hirdetés