Aggályok Honvéd u. 1. szám alatti ingatlan értékesítésével kapcsolatban

Lakatok  Honvéd u.1.
Lakatok Honvéd u.1.
Ingatlanpanamát emleget a fideszes frakcióvezető a Honvéd utca 1. szám ügyében.
panama [.pdf – 35KB]
cáfolat [.pdf – 58KB]

Félrevezette a megyei közgyűlés tagjait annak elnöke a testület legutóbbi ülésén. Az önkormányzat tulajdonában lévő Honvéd u. 1. szám alatt található ingatlan értékesítéséről hozatott döntést az elnök a szocialista többséggel, ám a közgyűlés elől eltitkolta a később általa aláírt adásvételi szerződés több pontját, melyek aggályossá teszik az értékesítést – közölte szerdai tájékoztatóján dokumentumokra hivatkozva Rácz Róbert, a Fidesz-MDF-Gazdakörök frakcióvezetője.

Kifogásolta, hogy a vevő nem igazi vevő, és hogy a szerződés szerint végül azzal kell megkötni az üzletet, akit a jelenlegi vevő, az R-Party Kft. szeptember 27-ig megjelöl. – A valódi vevőt senki nem ismeri, fizetőképességéről fogalmunk sem lehet – méltatlankodott Rácz Róbert. – A vevőnek ráadásul joga van a szerződéstől elállni, ha 2007. február 28-ig az ingatlan elhelyezkedés szerinti kódja a szabályozási tervben nem változik meg. A vevő csak akkor vállalja kötelezettségeit, ha a terület a központi vegyes zónába kerül, így a beépíthetősége, ezzel együtt értéke is megnő – figyelmeztetett a frakcióvezető, aki egyúttal felszólította Oláh Lajost, az MSZP megyei közgyűlési elnökjelöltjét, hogy akadályozza meg a küszöbön álló ingatlanpanamát.

A megye cáfol

Dobrossy István ügyvéd nyomatékosan cáfolta a fenti vádakat. Közölte, hogy az elnök nem vezette félre a közgyűlést, nem hallgatta el a feltételeket. – A döntés előtt az Önkormányzat illetékes bizottságai tárgyalják az előterjesztést. Jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a főjegyző részletesen tájékoztatta a bizottsági tagokat arról, hogy az ingatlanra a vevő milyen tartalmú ajánlatot tett – mutatott rá. Gyakori megoldásnak nevezte, hogy az ingatlan tényleges vevője nem az ajánlattevő, hanem egy cég, amely az adott beruházást megvalósítja.

Hozzátette, az R-PARTY Kft. kifizette a 12 millió forintos foglalót, tehát ha bármelyik vevő nem teljesít, akkor a foglalót elveszíti.

Elismerte, hogy a vevő elállását a fent írtak szerint szabályozza a szerződés, de leszögezte, nem felel meg a valóságnak, hogy a vevő szerződéses kötelezettségét csak a beépíthetőség változása esetén teljesíti. – A vevő köteles a vételárhátralékot 2006. szeptember 28. napjáig megfizetni, az elállási jog csak ezt követően illeti meg. Hibás az az eszmefuttatás, hogy csak akkor teljesíti szerződési kötelezettségét, ha a terület értéke nő, hiszen azt rögzítették, hogy a módosított beépíthetőségű ingatlan ára, értéke 120 millió forint azaz ha nem változik a beépíthetőség, akkor a vevő elállhat a szerződéstől, tehát neki az ingatlan nem ér 120 milliót sem – fejtette ki.