Afrikai levegő hozta meg a szeptemberi időt

Afrikai levegő hozta meg a szeptemberi időt
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar - Évszázadonként csupán néhány alkalommal fordul elő a mostanihoz hasonló idő október utolsó napjaiban. Verőfény, meleg szél, mintegy 10 fokkal az átlag feletti hőmérséklet, és mint azt Pártai Lucia meteorológus elmondta, még legalább egy hétig tart a meleg.

Igaz péntektől valamelyest mérséklődik a nappali felmelegedés, de délutánonként még akkor is két-három fokkal 20 fok felett leszünk, és kora reggelente sem lesz 12-14 foknál hűvösebb. Fagytól tehát sem ezen a héten, sem a jövő hét első felében nem kell tartani.

A szeptember közepi vénasszonyok nyarát idéző időjárást a Kelet-Európai-síkságon kialakult, valamint a Földközi-tenger nyugati medencéjében lévő ciklon közös áramlási rendszerében Afrikából érkező meleg levegő okozza. Napok múlva pedig a Skócia feletti középpontú ciklon szállít a Kárpát-medence fölé pár fokkal hűvösebb, de még mindig meleg levegőt. Azt, hogy mikor zökken vissza az évszaknak megfelelő mederbe a légállapot, nem lehet tudni. Azt pedig végképp nem, hogy milyen lesz a telünk.

KZS