Africa Race – Szalayék a kilencedik helyen állnak

Budapest – A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 13. helyen végzett a szerdai nyolcadik szakaszon, ezzel összesítésben a nyolcadikról a kilencedik helyre csúszott vissza a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi tereprali-versenyen.

Az Opel Dakar Team tájékoztatása szerint a szerdai etap nem sikerült jól, többek között ékszíjat kellett cserélni.

“Rég volt olyan legutóbb, hogy majdnem ránk sötétedett a dűnék között, de nem is nagyon hiányzott. Végül ez nem történt meg, de így is nagyon kemény volt hét órát ülni a Mokkában, főleg úgy, hogy ástunk és szereltünk is közben. Nagyon megdolgoztunk azért, hogy most itt lehessünk a táborban” – mondta Szalay Balázs.

A kamionos mezőnyben versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió Scaniája többször beragadt a dűnékbe, végül a csapat félbeszakította a napi menetet, és végül ötödik lett.

“A szakasz eleje egészen jól sikerült, a Kamazok nyomában mentünk, ráadásul úgy, hogy volt egy defektünk is. Amikor utolértük őket, azt láttuk, hogy bent állnak egy olyan területen, ahol velük együtt legalább egy tucatnyi autó volt beragadva a homokba. Mi megpróbáltunk kockáztatni, de ráfizettünk – idézte a Qualisport Racing közleménye Kovács Miklós pilótát. – Egy másik helyen igyekeztünk átjutni, de elásta magát a kamion, és csak a csapatunk történetének eddigi legdurvább, több órán át tartó lapátolásával tudtuk kiszabadítani. Amikor nagy nehezen újraindultunk, röviddel később ismét beragadtunk, és az újabb ásózás után úgy döntöttünk, hogy nem akarunk a sivatagban éjszakázni. Bevállaltuk, hogy súlyos időbüntetést kapunk és inkább kijöttünk a szakaszról” – tette hozzá.

A kamionos magyar csapat a negyedik helyen állt a szerdai versenynap előtt, most úgy ötödik, hogy a büntetéséről később dönthetnek.

A verseny eseményeiről folyamatosan beszámol az M1 aktuális csatorna.

Eredmények:

8. szakasz, Amodjar-Amodjar, össztáv 498 km, ebből szelektív 377 km:

autósok:

1. Mathieu Serradori, Didier Haquette (francia, Proto) 6:03:09
…13. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) 1:01:45 ó hátrány

Az összetettben:

1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 30:33:06
…9. Szalay, Bunkoczi 3:23:03 ó h.

kamionosok:

1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 6:20:51
…5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania)

Az összetettben:

1. Sibalov, Amatics, Kisamijev 31:35:41
…5. Kovács, Czeglédi, Ács

motorosok:

1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 6:29:10

Az összetettben:

1. Ullevalseter 35:00:28

– MTI –