Advent a parkban, advent a kávézóban

Meggyújtották a második gyertyát is a balmazújvárosi városi advent alkalmából
Meggyújtották a második gyertyát is a balmazújvárosi városi advent alkalmából - © Fotó: Kovács Péter
Balmazújváros – A vezetők szerint üdvös lenne, ha minél több közösség gyújtana gyertyát advent idején.

Tévedésben vannak azok a balmazújvárosiak, akik azt hiszik, hogy lakóhelyükön van egy városi és van egy fideszes adventi gyertyagyújtás – derül ki Hegedűs Péter (független) polgármester és Tiba István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő Naplónak adott válaszából. Tiba István hozzátette: a harmadik gyertyagyújtás pedig a németfalusi közösség adventi összejövetelén van. A városvezető és az országgyűlési képviselő egyaránt hangsúlyozta, hogy jó volna ha Balmazújvárosban minél több helyen gyújtanának gyertyákat advent vasárnapjain, mert az mindegyike működő közösséget jelent.

Mindkét helyen

A városközpontban egyórányi időeltéréssel és egymás közelében megtartott adventi gyertyagyújtás mögött politikai sandaságot sejtettek a lapunkat megkereső balmazújvárosiak. Elmondták, hogy előbb a városközponti téren az önkormányzat „üli meg” az adventet, majd rá egy órára a fideszesek a múzeum kávézójában. Vasárnap este mi magunk is elmentünk az újvárosi adventekre. Előbb az önkormányzaté volt, gyermekek, hagyományőrző csoportok fellépésével, majd a gyertyagyújtással rengeteg érdeklődő jelenlétében. A múzeumi kávézóban családiasabb légkörben, bensőségesebb hangulatban gyújtották meg a koszorún a második szál gyertyát.

a3Fotó: Kovács Péter

Voltak, akik mindkettőre elmentek, míg néhányan vagy csak a városira, vagy csak a múzeumi gyertyagyújtásra. Mindkét helyen meleg teával, forralt borral és zsíros kenyérrel kínálták a vendégeket.

Tiba István érdeklődésünkre elmondta, hogy a városban az adventvasárnapi összejöveteleket öt évvel ezelőtt kezdték el, mégpedig a központi helyen lévő múzeum kávézóban. A karácsonyváró időszakban a közösségteremtés, közösségi élmény megélése volt a cél. Az, hogy most van egy másik, hasonló esemény is a városközpontban, az teljesen természetes.

Hegedűs Pétertől megtudtuk, hogy mivel a kávézó udvara elég szűkös, és szerették volna, ha az immár hivatalos keretek között megtartott adventi rendezvényre többen eljönnének, ezért új helyen szervezték meg az idei gyertyagyújtásokat, amelyekhez színpad és fellépők is társulnak. Meghívót sok helyre elküldték, a részvételt a vallási ünnepen mindenkinek szíve joga eldönteni.

KZS