HAON Sziréna

2018.02.21. 13:08

Emberölést követett el a beteg fiát elhanyagoló apa

Debrecen - A bíró szerint a fiú tiltakozása ellenére is orvost kellett volna hívnia az apának.

Debrecen - A bíró szerint a fiú tiltakozása ellenére is orvost kellett volna hívnia az apának.

Védekezésre képtelen személy ellen, mulasztással elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék szerdán azt a vádlottat, aki nem gondoskodott megfelelően krónikus beteg fiáról, és a fiú emiatt 27 évesen életét vesztette. R.J.-t 5 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság és kötelezte 553 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A vádlott által a sértett számára teremtett életkörülmények embertelenek voltak, az apának tudnia kellett, hogy mulasztásai miatt fia meghalhat, de ő belenyugodott ebbe. Egyértelmű, hogy a fiú nem részesült megfelelő ellátásban, hónapokig tartott, amíg súlyos állapotba került, a vádlottnak tehát észlelnie kellett az egészségromlását – összegezhető dr. Virágh Pálnak, a Debreceni Törvényszék bírájának indoklása R.J. vádlott ügyében, akire öt év fegyházbüntetést rótt ki védekezésre képtelen személy ellen, mulasztással elkövetett emberölés bűntette miatt.

Fotó: Matey István

Az ügyész perbeszédében emlékeztetett: nehézséget okozott a bizonyításban, hogy a tanúk nagy része a vádlott hozzátartozója, és megtagadta a vallomástételt. Ennek ellenére, az egyéb tanúk, a szakértők, okiratok, és maga R.J. vallomása is alátámasztják a vádat.

Az ügyész szerint R.J. nem tartotta tisztán a beteget, nem ágytálazta és felnőtt pelenkát sem biztosított neki, a fiú vizeletét, székletét az ágyba ürítette, és azt apja egy festékesvödörrel rendszeresen kivitte az udvar végébe. – Megjegyzendő a rokonok hozzáállása, akik elzárkóztak a beteg ápolásától, a ház többi lakója félrefordította a fejét – mondta az ügyész. A fiú pszichés állapota is folyamatosan romlott, magába fordult, nem engedett orvosi kezelést és a rokonokat is megkérte, hogy ne látogassák. Keresztanyja felajánlotta, hogy tornáztatja, de őt is elutasította.

– Nehéz megmondani, hol van a pont, amikor a sértett még képes önmaga dönteni sorsáról, és hol kell a vádlottnak döntenie. 2016. július 21-én rokonok látogatták meg a fiút, rendkívül sovány és zavart volt, félrebeszélt, felfekvései voltak. R.J. magatartása árulkodó: ekkor sem akarta megengedni, hogy elvigyék a fiát. Attól félt, hogy a kórházban majd beadnak neki egy injekciót, amitől meghal, s azt mondta, ha meg kell halnia, mindegy hogy otthon vagy a kórházban történik, de utóbbi esetben haza kell hozatnia a holttestet és az pénzbe kerül. Vagyis számított rá, hogy a fiú állapota annak halálához vezethet – hangsúlyozta az ügyész.

A felfekvések az orvosszakértő szerint a kórházba szállítás előtt néhány héttel vagy akár hónapokkal alakultak ki, R. J.-nek ezt látnia kellett, amikor az ürüléket eltávolította a fiú alól, s laikusként is tudnia, hogy súlyos következmények lehetnek – hangsúlyozta az ügyész.

Fotó: Matey István

– Hogy mi történt, azzal nem lehet vitakozni, a vád minősítése azonban nem állja meg a helyét – jelentette ki R.J. védője. Elöljáróban néhány „költői kérdést” tett fel: hogyan lehet, hogy ma Magyarországon egy szinte gyermekkorú személynél súlyos betegséget diagnosztizálnak, és nincs szociális háló körülötte? Miért nem vették gondozásba, nem kísérték nyomon az állapotát? (Erre reagálva később a bíró indoklásában azt mondta: a szociális gondozó, a háziorvos vallomásukban elmondták, tudtak a fiú betegségéről, azonban fiatalon az még nem okoz súlyos tüneteket. Virágh Pál megjegyezte, ha a vádlott segítséget szeretett volna kérni, lett volna kihez fordulnia.)

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a sértett visszautasította az ápolást a fájdalom és a szégyenérzet miatt, illetve 2016. július 21. előtt egy héttel rokonai még kommunikáltak vele. A védő szerint R.J. intelligenciája nem olyan fokú, hogy felismerhette volna, a fia meghalhat. – A vádlott hat gyermeket nevelt fel egyedül, jól gondoskodott róluk. Sokáig ápolta megfelelően a fiát, és egyetlen tanú sem mondott olyat, hogy bárki is a fiú halálát kívánta volna környezetében – tette hozzá.

R.J. az utolsó szó jogán kitartott amellett, minden tőle telhetőt megtett a fiáért. Ha mozdította, fájt neki, és „én is sírtam, mint ő”. Felidézte, megdöbbent a kórházi fotókat látva, otthon még nem volt olyan szörnyű állapotban a fiú.

Életem adtam volna érte”

– mondta.

A bíró indoklásában előrebocsátotta: a szakértő minimális fokú debilitást állapított meg az iskolázatlan, írástudatlan R.J.-nél, s hogy ezek ellenére tisztában volt azzal, mit jelent gondozni valakit.

– A sértett nem az alapbetegségében halt meg, hanem a felfekvés következtében kialakuló tüdőgyulladásban. A bíróságnak azt kellett megállapítania, halála mire vezethető vissza, és ebben fontos, hogy milyen körülmények közt találták őt meg kórházba szállítása előtt. A rokonok, orvos, mentős, rendőr egybehangzóan azt állították, elhanyagolt, ápolatlan, teljesen lesoványodott személyt láttak súlyos felfekvésekkel. Hosszú idő alatt jutott el a helyzet idáig, ez felveti más, a fiú környezetében élők felelősségét is. Egyikük elmondta: hónapokig nem ment be a szobába, rothadó hús szaga terjengett a lakásban, az ablakok folyton nyitva voltak – idézte a vallomást a bíró.

Virágh Pál elmondta: az egészségügyi törvény szerint cselekvőképtelen beteg nem utasíthatja vissza a gyógykezelést, az apának kötelessége lett volna orvost hívni, ez ellen a fiú nem is tudott volna mit tenni.

A per másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

SzT


A vád

A balmazújvárosi R.J. fiánál 2011-ben súlyos gerincbetegség jelentkezett, ami a gerinc elmerevedésével, fájdalmával, ízületi fájdalmakkal jár. Ez a betegség nem gyógyítható, csak kezelhető, gyógytornával enyhíthető, önmagában nem okoz halált. A betgség súlyosbodott, a fiú 2015 augusztustól már nem tudta az ágyat elhagyni. A vádlott beköltözött a szobájába. A fiú anyai féltestvére velük egy házban lakott, ő főzött, R.J. feladata volt a beteg ápolása. A vádlott azonban nem használt sem ágytálat, sem pelenkát, így rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban. R. J. nem gondoskodott megfelelően a táplálásáról, sem a mozgatásáról, ezért a fiú testén nagy felületen komoly felfekvések keletkeztek, de az apa sem orvoshoz, sem kórházba nem vitte. 2016. július 21-én rokonok érkeztek látogatóba, ők hívtak orvost, de R.J. csak akkor engedte a kórházba szállítást, amikor a rendőrök is megérkeztek. Fia néhány nap múlva a kórházban meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!