Adonyban a grillpartikat kemencés partik váltják fel

Adonyban a grillpartikat kemencés partik váltják fel
Nyíradonyban egyre több családi háznál épül kemence.-adta hírül helyi tudósítónk, Blascsák Kata.

50-60 évvel ezelőtt a kemence minden háznál létszükséglet volt. Kellett a heti kenyérsütéshez, gyümölcsök aszalásához, húsok elkészítéséhez illetve a régi lakodalmakban is jó szolgálatot tett.

Ezelőtt még csak a régi idők felidézésére építettek kemencéket, ma ismét egyre több háznál megtalálható. Elsősorban családi, baráti összejöveteleken használják és leginkább divatot teremt mintsem a létszükséglethez lenne rá szükség.

Nagyszüleink közül még sokan maguk csinálták a sárból vert kemencét, de a hosszú élettartamú strapabírókat már akkor is hozzáértő kőműves szakemberek készítették. Ma sincs ez másképp, de sajnos egyre kevesebben értenek a régi idők kemencéjének építéséhez.

Kemencés recept ajánlat

Kemencés-krumplis pogácsa

Hozzávalók: 1kg liszt, 1e.k só, 5dkg élesztő, 30dkg főtt-áttört burgonya, 35dkg margarin, 2 tojás, 1t.k cukor, 1,5 dl tej, 4dl tejföl.
Elkészítés: Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A sót, a lisztet és a langyosra hűlt-áttört krumplit összekeverjük, margarinnal elmorzsoljuk.

Ezután minden hozzávalót összekeverünk és jól kidolgozzuk, egy órán át kelesztjük. Majd olajos kézzel lúdtojásnyi, hosszúkás cipókat formálunk belőle, amit zsírozott tepsire rakunk így még 30 percig kelesztjük. Kemencébe rakás előtt minden cipó tetejét ferdén, három helyen jól bevágjuk. Kemencébe tesszük és 15-20 perc alatt készre sütjük.