Adócsalóknak kellett felelniük az ítélőtáblán

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Fiktív számlákkal jelentős összegű áfát igényeltek vissza.

Első fokon adócsalás miatt elítélt vádlottak ügyét tárgyalta május 2-án a Debreceni Ítélőtábla.

Társtettesként elkövetett adócsalás bűntette és magán­okirat-hamisítás vétsége miatt a Debreceni Törvényszék 2017 áprilisában B. Mihály elsőrendű és Sz. Magdolna másodrendű vádlottat 2 év; M. Attila Sándor harmadrendű vádlottat 1 év, E. Zsolt negyedrendű vádlottat 1 év 6 hónap, illetve B. Sándor ötödrendű vádlottat 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az első- és másodrendű vádlottal szemben személyenként 77,7 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen az ügyész és négy vádlott is fellebbezett.

Román szál

A bíróság által megállapított tényállás szerint az első- és másodrendű vádlottak 1997-ben alapítottak egy kft.-t, amelynek fő tevékenysége a gépjármű-kereskedelem, közúti áruszállítás volt. Hat cégtől származó valótlan tartalmú számlákat közösen fogadták be könyvelésükbe, majd szerepeltették saját kft.-jük adóbevallásában. 2008 októberétől 2009 márciusáig a fiktív számlák könyvelésbe állításával és azok áfatartalmának jogosulatlan levonásával a büdzsének csaknem 80 milliós adóhiányt okoztak, mely nem térült meg.

Óriási további károk

Az adóhiány keletkezéséhez az ötödrendű vádlott 3 kft. nevében kibocsátott számlák átadásával járult hozzá. Az első- és másodrendű vádlottak 2011 februárjában közel 70 millió forint, 2011 márciusában 95 millió forint adóhiányt okoztak a központi költségvetésnek általános forgalmi adónemben.

A harmadrendű vádlott egy másik cég nevében kiállított számlákkal több mint 62 millió forint, a negyedrendű vádlott pedig egy román cég részére kiállított számláinak az általa vezetett cég könyvelésében szerepeltetésével több, mint 101 millió forint adóhiány keletkezéséhez járult hozzá.

HBN