Adnák a vakcinát, de nem kérik elegen

Adnák a vakcinát, de nem kérik elegen
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A háziorvos szerint sokan téves információkból tájékozódnak a védőoltásról.

Hajdú-Bihar megyébe idén október 10-én érkezett meg a kormány által biztosított 64 ezer adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag, mely az orvosi rendelőkben már a háziorvosok rendelkezésére áll, a korábbi évek tapasztalata alapján elegendő mennyiségben – tudatta érdeklődésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Nem hiszik el

Sajnos, hazánkban nagyon kevesen adatják be az influenza elleni védőoltást. A veszélyeztetett csoportokban 80 százalék fölötti beoltottság lenne az ideális, ez a legjobb időszakban is csak 40 százalék körül volt, az utóbbi években pedig 20-40 százalék közé csökkent.”

A háziorvosok fent olvasható tapasztalatait dr. Szalontai Sándor, a Magyar Orvosi Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének alapellátás-vezetője osztotta meg. – Az ok, hogy nagyon sok ember az internetről tájékozódik, ahol azonban rengeteg téves információ jelenik meg, de a laikusok ezeket hitelesnek gondolják. Ezek alapján nem hiszik el, mennyire fontos lenne a megelőző oltás. Több beteget vesztettünk el azért, mert az influenza szövődményeibe belehalt, és a legtöbb család csak akkor kezd el gondolkodni a vakcinázáson, amikor már közvetlenül érinti valamelyik tagját a probléma – mondta az orvos.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sok a tévhit az influenza elleni védőoltással kapcsolatban - ezt mondta az RTL Híradónak a helyettes tisztifőorvos. Sokan gondolják, hogy súlyos mellékhatással jár, hogy ráér csak a tünetek jelentkezésekor beadatni, és hogy a tavalyi vakcina véd az idei szezonban ...

Szövődmények

Mint kifejtette, általában nem maga az influenza veszélyes, hanem annak – vagy akár valamely banális betegségnek, egyszerű megfázásnak – a szövődménye, amelybe idős, más betegséggel küzdő, legyengült immunrendszerű ember belehalhat. Azt javasolta, aki veszélyeztetett csoportba tartozik, minél előbb adassa be a védőoltást. Ez ingyenesen kérhető a háziorvosi rendelőkben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki megkapja az oltást, mégis megbetegszik (például megfázik), sokkal enyhébb lefolyású betegségre számíthat, és hamarabb gyógyulhat.

Emellett még anyagilag is jobban jön ki belőle, hiszen nem kell tízezres nagyságrendben gyógyszerre költenie megbetegedés esetén.”

Dr. Poncsák Csaba
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A háziorvos tapasztalatai szerint a betegek lebeszélik egymást a védőoltásról. Rosszul teszik. Ne keressünk kifogásokat, hogy miért nem akarjuk beadatni magunknak az influenza elleni védőoltást! A vakcina súlyos szövődményektől menthet meg minket, tudtuk meg dr. Poncs...

Megfelelő életmóddal, mozgással és helyes táplálkozással megelőzhetjük az influenzát és más meghűléses betegségeket – hívta fel a figyelmet dr. Szalontai Sándor. – Tartózkodjunk minél többet friss levegőn, sétáljunk az erdőben, parkokban! Mozogjunk: séta, futás, úszás, csapatsportok – bármelyik jó! Emellett fogyasszunk könnyű, vitaminban és rostban gazdag ételeket, amiket esetleg kiegészíthetünk a gyógyszertárakban kapható vitaminkészítményekkel, immunerősítőkkel – javasolta.

HBN–SzT


Ők kérhetik ingyen

 • 60 éven felüliek
 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők
 • súlyos elhízás, neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget)
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek
 • krónikus máj- és vesebetegek
 • anyagcsere-betegségben szenvedők
 • várandósok
 • a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervező nők
 • rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig gondozottak
 • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők
 • az egészségügyi, valamint az ápolást, gondozást nyújtó dolgozók