Áder János elsősorban környezetvédelmi kérdésekről tárgyalt Cameronnal

London, 2016. május 24. Áder János köztársasági elnök (b) és David Cameron brit miniszterelnök megbeszélése a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10.-ben 2016. május 24-én.
London, 2016. május 24. Áder János köztársasági elnök (b) és David Cameron brit miniszterelnök megbeszélése a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10.-ben 2016. május 24-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
London – Elsősorban környezetvédelmi kérdésekről tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel kedden Londonban Áder János köztársasági elnök.

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban fogadta a magyar államfőt.

Áder János azon a nagyszabású rendezvénysorozaton vesz részt, amelynek keretében e héten bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.

A brit kormányfővel tartott megbeszélése után Áder János magyar újságíróknak elmondta: felvetette Cameronnak – és felvetése kedvező hozzáállásra talált -, hogy a párizsi klímacsúcson elért megállapodás lendületét felhasználva a világ tíz legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó országa, köztük Nagy-Britannia a következő három évben külön tárgyalásokat folytathatna, amelynek eredményeként a párizsi megállapodásban foglaltaknál is ambiciózusabb javaslattal állhatnának elő az első felülvizsgálati időpontra.

Ennek célja a még rövidebb idő alatt még nagyobb kibocsátás-csökkentés elérése lehetne – mondta a köztársasági elnök.

Az idő sürget, hiszen “ha klímaváltozással kapcsolatos nemzeti vállalásokat összeadjuk, akkor is nagyon messze vagyunk a kétfokos cél elérésétől” – mondta Áder János, a globális felmelegedés mértékére meghatározott kétfokos felső tűréshatárra utalva.

Kifejtette: a tíz legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó ország felelős a globális károsanyag-kibocsátás több mint 60 százalékáért.

Áder János a brit kormányfővel tartott megbeszélésén felvetette annak lehetőségét is, hogy a fejlett ipari országok alkotta gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (OECD) koordinálásával akár a hét vezető ipari hatalom (G7), akár a húsz legnagyobb ipari és feltörekvő gazdaság (G20) egyesítse kutatásait az alternatív energiaforrások felhasználásával megtermelt fölös energia költséghatékony és környezetbarát tárolásának technikai megoldására.

A köztársasági elnök szerint jóllehet a világ egyre több pénzt fordít az alternatív energiaforrások felhasználásának fejlesztésére, de a legnagyobb probléma ebben az, hogy az így megtermelt többletenergiát nem lehet tárolni.

Áder János szerint a brit kormányfő ebben a kérdésben is nyitottnak mutatkozott.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás csak röviden került szóba. Cameron kifejtette a megbeszélésen, hogy az új felmérések alapján a bennmaradást pártolók vannak többségben. A brit miniszterelnök bízik abban, hogy a népszavazás eredményében is a mostani felmérések tükröződnek majd – mondta Áder János.

Az államfő kedd délután a Westminster-apátságban, az anglikán egyház londoni koronázó főtemplomában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. Előzőleg elhelyezték az apátság főoltárán Becket Szent Tamás Esztergomból hozott ereklyéjét.

A relikviát a Westminster-apátság főesperese, John Hall fogadta és helyezte el az oltáron. A keddi szertartáson jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter előző nap szentmisét mutatott be a közeli Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, ahol a szertartás idejére szintén elhelyezték Becket Szent Tamás ereklyéjét.

Áder János kedden a londoni magyar nagykövetségen találkozott a januárban alakult Angliai Magyar Tudósklub tagjaival, és a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Sir George Raddának, vagyis Radda Györgynek, az Oxfordi Egyetem professzorának.

– MTI –
hirdetés