Adatvédelmi vizsgálat a pártoknál

Lezárult a pártok kampánycélú adatkezelésének vizsgálata, az adatvédelmi biztos nem talált jogszerűtlen adatbázisokat a pártoknál.

Jóri András ombudsman pénteki tájékoztatása szerint a pártok ajánlószelvény-gyűjtéssel járó adatkezelésében, a szelvények határidőn belüli megsemmisítésénél és az adatbázisok jogszerűségében sem tárt fel hiányosságokat a vizsgálat.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a választások előtt az MSZP tett panaszt a Legfőbb Ügyészségen, mert Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint egy pécsi példára hivatkozva arról beszélt, hogy részletes listája van a pártjának a szavazókról és azok pártszimpátiájáról.

Jóri András a Civil Mozgalomnál, a Fidesznél, a Jobbiknál, az LMP-nél, az MDF-nél és az MSZP-nél is vizsgálódott. A vizsgálat célja elsősorban az volt, hogy felmérje a pártok által vezetett nyilvántartásokat és azok jogszerűségét. A biztos és munkatársai minden párt székházában jártak, minden szükséges iratot, adatbázist átnéztek.

Az ajánlószelvényeket kivétel nélkül minden szervezet határidőn belül megsemmisítette. Hiányosság viszont, hogy a pártok jellemzően nem rendelkeznek adatkezelési, adatvédelmi szabályzattal, amelynek mielőbbi elkészítését – bár pártoknak nem kötelező – a biztos javasolta.

A Fidesznél azt is vizsgálták, hogy számítógépes adatbázisaikban fellelhetők-e a párttal nem rokonszenvezők adatai. A szúrópróbaszerű tesztek során Jóri András nem talált arra utaló jelet, hogy létezne pártszimpátia alapú, a Fideszt elutasító választópolgárokról nyilvántartás.

Az MSZP-nél főleg azt nézték, hogy van-e nyilvántartásuk azokról, akik nem adták át nekik az ajánlószelvényüket. Kiderült, hogy a párt jogszerűen dolgozott: a korábban szimpatizánsként nyilvántartásba vetteket hívta fel telefonon és ajánlotta fel számukra, hogy elmennek a kopogtatócédulákért. A szimpatizánsoknál egy megjegyzéssel feltüntették azokat, akik valamiért nem adták át ajánlószelvényüket – például nem voltak otthon. Jóri András felhívta a párt figyelmét arra, hogy a bejegyzést a jövőben ne alkalmazzák, illetve töröljék, mert nem felel meg maradéktalanul a célhoz kötött adatkezelés elvének.

A Jobbik és a Civil Mozgalom az érintettektől korábban beszerzett hozzájáruló nyilatkozatok tényét az elektronikus nyilvántartásba átvezette, de eredeti iratokat ezután megsemmisítették. Az önkéntes hozzájárulás tényéről így nincs megfelelő dokumentáció náluk, egyébként ezek a többi pártnál is nehezen visszakereshetőek. Az LMP internetes kampányában az ajánlócédulák leadásának tényét, az ajánlócédulák számát egy dokumentumban megőrizte. Jóri András a választásokat követően ezen adatok törlését kezdeményezte.

Az MDF a Konzervatív Intézettel közösen szervezett telefonos kampányt, de adatkezelésüket nem jelentették be az adatvédelmi nyilvántartásba, így az nem is volt átlátható. A Civil Mozgalom a “fiktív” jelentkezők kiszűrésére az internetes kapcsolatfelvételhez szükséges személyes adatokon kívül a személyazonosító megadását is választhatóvá tette. Ennek az azonosítónak az önkéntes alapon történő kezelése sem jogszerű ilyen formában a biztos szerint.

– Független Hírügynökség –