Ádámok és Évák ünnepe a Csokonai Színházban

Akt.:
Debrecen – Az Ádámok és Évák ünnepén, szombaton mutatják be előadásaikat a debreceni középiskolások a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

A teátrum a debreceni oktatási intézményekkel együttműködve 2011-ben indította útnak A mi színházunk elnevezésű projektet, melyet legtöbben Ádámok és Évák ünnepe néven ismernek. A program célja, hogy a tanulók egy-egy adott témában önállóan létrehozzanak egy rövid előadást, amelynek megalkotása közben nem csak bővül a látókörük, fejlődik az érzékenységük és a kreativitásuk, de közelebb kerülnek a színház világához is.

Idén az internetes zaklatás, a cyberbullying a színház által kiválasztott téma. A probléma aggasztóan széleskörű, és mindenkit érint – legyen az diák, pedagógus, vagy szülő – aki használja a modern kor egyik legzseniálisabb, s egyben legijesztőbb találmányát, az internetet. Öt középiskolai csoport kezdte meg a felkészülést: a Tóth Árpád Gimnázium, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, az Abigél Többcélú Intézmény és a Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium. A diákok munkáját április 28-án (szombaton) 17 órától láthatják az érdeklődők.

A résztvevők többféle módon is bővíthették színházi élményeiket és ismereteiket a program során. Egyes intézmények – miután jelezték igényüket – színészsegítséget kaptak. Mercs János és Bakota Árpád látogatott el az iskolákba a felkészülési idő során. A gálaest előtt minden csoportnak lehetősége volt egy rövid terepszemlére, próbára a Csokonai Színházban, ismerkedhettek a környezettel, az előadások létrejöttének praktikus oldalával.

Az ingyenesen látogatható gálaesten az előadásokat követően Gemza Melinda, a Csokonai Ifjúsági Program vezetője, valamint Bakota Árpád és Vranyecz Artúr színművészek tartanak szakmai értékelést, így nyújtva segítséget és visszajelzést a diákoknak. A mi színházunk nem verseny, hiszen a különböző intézményekből érkező színjátszó csoportok tapasztalatai és rutinja, az iskolák profilja meglehetősen eltérő; a program lényege, hogy a felkészülés során a diákok csapatban dolgozzanak, egyszerre fejlesszék kreativitásukat és ismereteiket.

– Csokonai Színház –