Helyi gazdaság

2016.01.29. 07:55

Olajáresés: egy halom kőolajtermelő ország bedőlhet

Budapest, Debrecen - Bod Péter Ákos szerint az alacsony olajár globális rezsicsökkentésként is értelmezhető.

Budapest, Debrecen - Bod Péter Ákos szerint az alacsony olajár globális rezsicsökkentésként is értelmezhető.

A tartósan alacsony olajár akár a 2008-asnál is mélyebb nemzetközi gazdasági, pénzügyi válsághoz vezethet – állítják nagy nemzetközi elemzők, emlékeztetve arra, hogy 2014 közepe óta nem kevesebb, mint 75 százalékkal zuhant a nyersolaj hordónkénti ára.

Óriási adomány

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora a Naplónak úgy fogalmazott, hogy a tartósan alacsony olajár a fejlett világ számára óriási adomány. „Egyfajta globális rezsicsökkentésként is felfogható, hogy az olaj ára összement, akár a Samu nadrágja. Ez ugyanis jelentősen javította cserearányokat, hiszen miközben például az iparcikkek ára nem változott, a nyersanyag ára (maradva az olajnál) 115 dollárról 30 dollárra zuhant. Azt nem gondolnám, hogy az olajár tartós mélyrepülése a 2008-ashoz hasonló világválságot idézhet elő, de, hogy egy halom kőolajtermelő országot bedönthet, az biztos. Kivéve talán Norvégiát és a leggazdagabb arab országokat, amelyek komoly tartalékokkal rendelkeznek. Nem úgy, mint Oroszország, Venezuela, vagy az arab térség kisebb államai. Ezeknek az országoknak a problémái pedig messze túlmutatnak a határaikon, és a hullámai más országokat (köztük Magyarországot) is elérhetnek” – mondta.

Hullámokat vethet

A közgazdász szerint a következő kérdés az, hogy ha az olajkrízis miatt megroppan néhány nagy nemzetgazdaság, ez milyen hatással lesz a globális gazdasági növekedésre. Bod Péter Ákos úgy véli, hogy a magyar gazdasági növekedés külső kockázati tényezői eddig remekül alakultak, de… – 2014-ben, és 2015-ben mákunk volt, de egyáltalán nem biztos, hogy 2016-ban is minden a szánk íze szerint alakul majd. A tartósan alacsony olajár a pozitívból könnyen negatív kockázati tényezővé válhat. Szerencsére az Oroszországgal szembeni kitettségünk ma már elenyésző mértékű, ugyanakkor az, hogy Irán éppen most készül visszatérni a nemzetközi olajbizniszbe, tartósan alacsony hordónkénti nyersolajárat eredményezhet. Egyes elemzők szerint az olaj ára a mostani 30 dolláros szintről időlegesen akár 10 dollár alá is eshet, ahonnan persze visszakorrigál. Csakhogy az alacsony szinten pulzáló, azaz folyton változó nyersanyagár veszélyes, mert ellehetetleníti a stratégiai tervezést – osztotta meg velünk a várakozásait az egyetemi tanár.

Mély és tartós

A Morgan Stanley egyenesen azt állítja, hogy a világgazdaságban 1970 óta tapasztalt olajáresések egyike sem volt olyan mély és tartós, mint a mostani lesz. Más elemzők máris 17 éves mélypontról beszélnek, és tíz dolláros hordónkénti árról vizionálnak. Megint mások (köztük a nemzetközi pénzvilág reprezentánsai) attól tartanak, hogy az olajárak mélyrepülése következtében a tőzsdei részvények akár húsz százalékot is veszíthetnek idén az értékükből, ezért arra biztatják a befektetőket, hogy adjanak el mindent, amíg nem késő. Úgy tűnik tehát, hogy sokan hiába örülnek most még annak, hogy az alacsony nyersolajár miatt fokozatosan esnek az üzemanyagárak, ennek hatásai a pénzügyi piacokon végzetesek lehetnek. Bod Péter Ákos azoknak a véleményét osztja, akik szerint egyelőre nem várható tartós fordulat az olajárban, hiszen a kínai gazdaság lassulása, az amerikai dollár erőssége és az olajtársaságok folyamatosan növekvő termelése mind az ellenkező irányba mutatnak.


Ki, honnan vidámkodik?

Bod Péter Ákos úgy véli, hogy miközben az amerikai olajtermelők számára a jövedelmezőség a hordónkénti 60 dolláros nyersolajárnál kezdődik, és az oroszok is olyan ötven dollár környékén kezdenek el „vidámkodni”, a szaúdiaknak szinte minden ár jó, ami nyolc dollárt meghaladó. Ilyen hektikus körülmények között Irán visszatérése az olajpiacra szinte borítékolja a tartósan alacsony olajárat. Ennek is köszönhető, hogy Magyarországon jelenleg gyakorlatilag nincs infláció.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában