Olvasói panasz és válasz: Magas az ABC előtti fellépő

Akt.:
Az oldalsó lépcső magassága több mint 15 centiméter
Az oldalsó lépcső magassága több mint 15 centiméter - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A „Dózsán” lakom, és fehér bottal közlekedő emberként a „Dózsa” ABC-be járok vásárolni, idestova 40 éve. Megszoktam, a lakásomhoz közel van, könnyen megközelíthető volt – még a buszos rendszerben is – a 31/32-es járatokkal. Kellemes környezet, figyelmes és segítőkész eladók.

Most gondom támadt, de lehet, hogy nemcsak nekem, hanem azoknak is, akik nehezen veszik a lépcsőfokokat, a fellépőket. Az EU előírásainak megfelelően a Dózsa áruház üzemeltetője rámpát épített a kerekes székkel közlekedők érdekében.

A magánterületéből vette el azt, ami a kerekes székkel közlekedők érdekét szolgálja, tehát nem önkormányzati a terület. De olyan magas fellépőt kreált, hogy az idősebb vásárlóknak és nekem is igen nagyot kell lépni a bejárati ajtó szintjéig.

Javaslatom: azon túl, ahol a rámpa eléri a bejárati ajtó küszöbének szintjét, a majdnem 20 centiméteres fellépő elé egy felező lépcsőt kellene elhelyezni. Ezzel mindenki igénye ki lenne elégítve, és véleményem szerint még az önkormányzat hozzájárulására sincs szükség.

– Rózsa Dezső, Debrecen –

Mivel az üzlethelyiség a Héliker Invest Zrt. tulajdonában áll, a kérés kapcsán a vezérigazgatót, Kotosmann Zoltánt kérdeztük, aki a következő választ adta: „Az elmúlt évben az üzletet működtető COOP vásárlóitól több észrevétel érkezett, melyben azt kifogásolták, hogy a Dózsa György út mellett, illetve a Gyergyó utcán található COOP ABC-k bejáratai nem akadálymentesítettek, így ezeket az üzleteket a mozgásukban korlátozottak nem tudják igénybe venni. Mivel a Héliker Invest Zrt. az üzlethelyiségek tulajdonosa, meghallgatva az észrevételeket, úgy döntöttünk, akadálymentes bejáratot alakítunk ki a régi helyett. Ezek a új bejáratok az idevonatkozó szabványok szerint 2014. nyár végére elkészültek. Mivel a Dózsa György út mellett található üzlet előtti járdák szintjei 3 centiméterrel különböznek a bejárattal szembeni, illetve attól jobbra eső oldalon, így csak a bejárattal szembeni fellépő magassága felel meg a 15 centiméteres szabványnak. Az átalakítás során a fellépő magassága nem változott, ugyanakkor rámpát is kialakítottunk a kerekes székkel közlekedőknek.”

– Kotosmann Zoltán, Debrecen –