Abban mindenki egyetért, hogy nagyon nehéz lesz kijutni

Juhász Roland a Feröer-szigetek elleni hazai meccsen
Juhász Roland a Feröer-szigetek elleni hazai meccsen - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Van, aki csak 30 százaléknyi esélyt ad a válogatottnak.

Kisorsolták vasárnap az UEFA székházában az Európa-bajnoki pótselejtezők párosítását, a mieink Norvégiában kezdenek idegenben november 12-én, három nappal később pedig következhet a visszavágó. A Napló természetesen kíváncsi volt arra, miként látják a jelenlegi és egykori játékosok Magyarország esélyeit.

Bravúr lenne

– Ezen a szinten már nincsenek könnyű ellenfelek – kezdte a beszélgetést Madar Csaba, a Loki egykori válogatott labdarúgója. – A csoportküzdelmek sok tanulsággal szolgáltak, első látásra talán meglepőnek tűnő eredmények is születtek, ám akik végig figyelemmel követték a sorozatot, azok nem csodálkoztak, hogy például Albánia kijutott az Európa-bajnokságra. Természetesen még mindig vannak topcsapatok Európában, viszont a középmezőny nagyon kiegyenlítődött, rengeteg szinte egyforma képességű válogatott küzd jelenleg.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A magyar csapatról is véleményt alkotott Madar Csaba. – Van előrelépés a válogatottunknál, de tudnunk kell, mi a realitás. Ezt az elvet vallotta Dárdai Pál is, sosem esett túlzásokba, nem várt el olyat a csapattól, ami teljesíthetetlen lett volna. Ott tartunk, hogy az a dédelgetett álom, amit a selejtezők előtt szerettünk volna elérni, most egy kis szerencsével teljesülhet – fogalmazott a DVSC korábbi kiválósága, majd folytatta. – Annyival jobb helyzetben vagyunk a riválisnál, hogy idegenben kezdünk. Norvégián lesz nyomás, hogy minél nagyobb előnyt harcoljon ki a visszavágóra. Nagyon fontos lesz a csapategység, s vélhetően az egyéni kvalitások döntenek a kvalifikációról. Bízom a sikerben, de ha mindent elkövetnek a srácok a továbbjutásért, s úgy buknának el, akkor sem érhetné szó a ház elejét. A realitás azt mondatja velem, bravúr lenne, ha kijutnánk az Eb-re. Egy siker nagy lökést adhatna a sportágnak, viszont nem egy esetleges Eb-s részvétel lesz az, ami mindent megold a magyar futballban.

Elemi hibák a kapitánytól

A Feröer elleni hazai Eb-selejtezőn bemutatkozhatott Bernd Storck válogatottjában Bódi Ádám, a DVSC-TEVA középpályása, aki így nyilatkozott lapunknak a sorsolás kapcsán: – A dán és az ír csapatot tartottam a legerősebbnek a négy lehetséges ellenfél közül. A Lokival nemrég játszottunk a norvég Rosenborg ellen, jó csapat volt, de nem verhetetlen. Norvégia válogatottja ugyan nem rendelkezik világklasszisokkal, de nagy erősségük a csapategység. Kiváló alakulattal találkozunk, hiszen majdnem egyenes ágon jutottak ki egy olyan csoportból, amelyben ott volt Olaszország és Horvátország is. Rendkívül nehéz lesz, a norvégok fizikálisan nagyon jók, erősségük a pontrúgások hatékony kivitelezése, szóval nem a levegőben kell őket megverni, földön kellene játszanunk. Zárt védekezéssel lehetünk sikeresek, az idegenbeli meccsen óriási lökést adna egy döntetlen, főleg, ha gólt is tudnánk szerezni, aztán a hazai közönségünk előtt már bármi megtörténhet… Nagyon jó lenne sikerrel venni a kettős mérkőzést és szeretnék én is részese lenni az esetleges kijutásnak, amivel történelmet írhatnánk.

Ön szerint kijut a magyar válogatott a franciaországi Eb-re a norvégok elleni pótselejtezőn?

Betöltés ... Betöltés ...

A Herczeg András egyik segítőjeként a Lokival a BL- és az EL-csoportkört is megjárt, jelenleg a III. Kerületi TVE alakulatát irányító tréner, Bücs Zsolt is megosztotta velünk a véleményét. – Úgy vélem, a nemzeti csapatnak több kockázatot kellene vállalnia, hamarabb kellene védekezésből támadásba átmenni, s tudnia kellene többször is szerkezetet váltania, mert megvannak hozzá a megfelelő emberek. A mieink képesek csapatként működni és adottak az egyéni kvalitásaik is, mint például Nikolics vagy Böde gólérzékenysége. Az az igazság, hogy az északírek és a görögök ellen is láttam elemi hibákat a kapitány részéről. Jó csapat Norvégia, láttam az olaszok elleni legutóbbi selejtezőjüket, 30 százaléknyi esélyt adok a magyaroknak a továbbjutásra.

HBN-BN,TNSporthírek


hirdetés