A Zsuzsi kocsijai szebbek lesznek, mint újkorukban

Akt.:
A Zsuzsi kocsijai szebbek lesznek, mint újkorukban
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A közelmúltban befejeződött a Zsuzsi vonat kis fűtőházának felújítása, a tető renoválása, így lehetővé vált a vasúti kocsik rendbehozása – közölte lapunkkal Gacsályi István, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Elmondta: egy szerelvényt már újrafestettek, egy másik renoválását pedig néhány napja kezdték el. (Mindkettőt 1961-ben gyártották. Pénzhiány miatt teljes körű felújításon évtizedekkel ezelőtt estek át.) A kocsik színe ezután sem változik, sötétzöldek maradnak. A beruházásokhoz szükséges pénzt, 1 millió 200 ezer forintot a Zsuzsi Vasútért Alapítvány biztosította.

A vasúttársaságnak összesen tucatnyi kocsija van, melyekből kilencet használnak, három nagy felújításra vár. Utóbbiak tartalékvágányon állnak a Ruyter utcai állomás közelében. Mivel azoknak egyes részei teljesen elrozsdásodtak, lemezeket is pótolni kellene rajtuk. Jövőre három kocsit szeretnének korszerűsíteni.

Fotó: Molnár Péter (galéria) Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Az 1882-ben megnyitott keskeny nyomtávú vasút kezdetben Debrecen és Nyírmártonfalva között 21 és fél kilométer hosszú pályán közlekedett. Az erdőkben kitermelt fát szállították vele a megyeszékhelyre. A rendszeres személyforgalom 1925-ben indult el. Akkoriban a pályát többször is meghosszabbították, fénykorában egészen Nyírbéltekig húzódott. Gacsályi István arról is beszámolt, hogy az erdei kisvasút menetrend szerint idén is mikuláskor közlekedik utoljára Hármashegyaljára.

HBN-OCs