A zsidóság jövőjét segítik a most hozott döntések

Debrecen – Az idei Holokauszt Emlékév ne csak a megemlékezések éve legyen, hanem szolgáljon alapjául egy olyan komplex, a zsidóság jövőjét megalapozó kezdeményezésnek, mely hosszú távon biztosítja a zsidóság fennmaradását – ez volt a Holokauszt – 70 címmel, június 12-15 között Debrecenben megrendezett konferencia célja.

A résztvevő közösségek ezen szellemiség jegyében a találkozó végén több, jövőbe mutató és a térség zsidó közösségeinek jövőjét építő feladatokat és célokat határoztak meg – tájékoztatott Horovitz Tamás. Az Debreceni Zsidó Hitközség elnökének közleményéből kiderült, megegyeztek abban, hogy a 2015 év elejétől Debrecenben működő Közép- és Kelet-európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központ, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség székháza ad helyet azoknak az oktatási projekteknek, amelyeken elsődlegesen a határon túli zsidó közösségek tagjai, valamint határon túli pedagógusok és közösségvezetők vehetnek részt.

A konferencián résztvevők olyan internetes portált hoznak létre, amelyen keresztül kommunikálva elősegíthetik azt, hogy a regionális rendezvények és események a lehető leghamarabb eljussanak információként mindenkihez.

Elsődleges céljaik között szerepel az épített örökségek védelme és szorgalmazzák azt, hogy akár közös pályázati projektekkel is hozzájárulhassanak zsinagógáik, imaházaik és a hitéletet szolgáló épületeik védelméhez – derült ki a közleményből.

HBN