A zsaruk szeme láttára húzták fel a rablómaszkot

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Járásbíróság csütörtökön hozott ítéletet annak a két vádlottnak a büntetőügyében, akik 2015. április 23-án este megpróbáltak kirabolni egy dohányboltot Debrecenben.

A bíróság mindkettőjüket bűnösnek mondta ki egy rendbeli felfegyverkezve, társtettesként elkövetett rablás bűntettének kísérletében, ezért az elsőrendű vádlottat – mint különös visszaesőt – 9 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, illetve az elsőrendű vádlottat 10, míg a másodrendű vádlottat 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az elsőrendű vádlott vonatkozásában a bíróság a Debreceni Járásbíróság 2015. decemberében jogerőssé vált ítéletében kiszabott 8 hónap szabadságvesztés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekmény elkövetésére felfüggesztett szabadságvesztés alatt került sor.

A Debreceni Járásbíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően a vádirati tényállásban foglaltakat teljes körűen bizonyítottnak találta.

A vádlottak nehéz anyagi körülményeik miatt határozták el, hogy egy dohánybolt kirablásából fognak pénzhez jutni. 2015. április 23-án az esti órákban egy bográcsozáson vettek részt, ahol másoktól félrevonulva ismét megbeszélték, hogy kirabolnak egy dohányboltot. Fél nyolc körül a tervükről mit sem tudó ismerősüket kérték meg, hogy vigye el őket gépkocsijával a másodrendű vádlott lakására. Az ismerős eleget tett a kérésnek, és a megadott címre vitte a vádlottakat, akik a lakásba bementek, miközben ő a kocsiban várakozott. A másodrendű vádlott lakásában egy-egy maszkot készítettek maguknak, majd az elsőrendű vádlott egy 7,5 cm pengehosszúságú konyhai kést, míg a másodrendű vádlott egy 38 cm hosszúságú fa széklábat vett magához annak érdekében, hogy a dohánybolt kirablása során az ott tartózkodó személy ellenállását leküzdjék. A maszkokat és a fenti eszközöket ruházatukba rejtették, s egy sporttáskát magukhoz véve beültek a gépkocsiba. Megkérték ismerősüket, hogy vigye őket egy dohánybolthoz. A vádlottak a dohányboltnál háromnegyed kilenc körül kiszálltak, az autó vezetője pedig elhajtott a helyszínről.

A vádlottak pár percig szétnéztek az üzlethelyiség előtt, majd bementek a dohányboltba. Az elsőrendű vádlott a kést a trafikban egyedül tartózkodó sértett arca, majd nyaka elé tartva megfenyegette, felszólította, hogy lépjen el a pulttól és feküdjön hasra. Ezalatt a másodrendű vádlott is elővette ruházatából a széklábat. Mindketten bementek az eladópult mögé, ahol az elsőrendű vádlott a sértettet nagy erővel nyomta le a padlóra a tarkójánál fogva. Ezután helyet cseréltek, a másodrendű vádlott a sporttáskát átadta a vádlott-társának, és a sértettet immár ő tartotta a tarkójánál fogva lenyomva. Az elsőrendű vádlott pedig elkezdte bepakolni a dohányárut a sporttáskába. A Debreceni Rendőrkapitányság két alkalmazottja a bűncselekmény idején a fenti dohánybolt közelében tartózkodott, s amint látták, hogy a vádlottak arcukra a maszkot felhúzva a nemzeti dohányboltba bemennek, nyomban intézkedtek, így a vádlottakat ártalmatlanná téve megakadályozták a bűncselekmény befejezését. Az elsőrendű vádlott a rendőrök megjelenéséig 25 doboz dohányt rakott be a táskájába.

A büntetés kiszabásakor a bíróság mindkét vádlott esetében súlyosító körülményként értékelte a rablások helyi és országos elszaporodottságát, a társtettesi elkövetést, s az elsőrendű vádlott vonatkozásában azt is, hogy különös visszaesőként, illetve felfüggesztett szabadságvesztés alatt hajtotta végre cselekményét. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság az elsőrendű vádlott részbeni, a másodrendű vádlott teljes beismerő vallomását, továbbá az eljárás során tanúsított megbánó magatartásukat is. A másodrendű vádlott esetében ugyancsak enyhítő körülményként értékelte a bíróság a büntetlen előéletet, s, hogy a cselekményt fiatal felnőttként követte el.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

– Debreceni Törvényszék –


Széklábbal és konyhakéssel mentek a trafikra
Debrecen – A vádlottak szerint nem bántani akarták az eladót, csak ráijeszteni.

hirdetés