Helyi közélet

2008.04.28. 15:49

Debreceni kutatók elismerése

<p>Debrecen - Milleniumi Díjat kapott a Debreceni Egyetem (DE) spin-off cége, az InnoTears Kft. A díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal 4 kategóriában adja át minden évben olyan intézményeknek, melyek hozzájárulnak a világ társadalmi fejlődéséhez. <dia width="900" height="700" alt="Debreceni kutatók elismerése 2008.04.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Debreceni_kutat_k_elismer_se_2008_04_28_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Debreceni kutatók elismerése 2008.04.28." /></a></dia></p>

Az InnoTears neve többek között az Országos Széchenyi Könyvtár vagy a Szépművészeti Múzeum társaságába került.

A három egyetemi kutató és a DE tulajdonában lévő cég 2006-ban jött létre egy GVOP projekt keretében. Három nagy szabadalom előállítása volt a célja, melyet tavaly decemberre teljesített is. Az első egy gyorsteszt kidolgozása, mellyel szemműtét után a könnyből diagnosztizálva előre jelezhetők a gyógyulási komplikációk. A másik két szabadalom szintén a szemészeti gyógyítás terén alkalmazható. A kutatócsoport távlati terveiben a könnydiagnosztika alapjainak megteremtése szerepel: az eljárás számos faktor esetében kiválthatná a vér vizsgálatát.

Az InnoTears díját hétfőn egy sajtóbeszélgetés keretében mutatták be a DE képviselői, hangsúlyozva: mára a szellemi tulajdon rendkívül felértékelődött a világpiacon. Az Egyetem kiemelten kezeli a kutatások támogatását illetve az eredmények mielőbbi átültetését a gyakorlatba, ezen céljait segíti hét spin-off cége is (hasznosító, elindító vállalkozás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában