A Zenedét is renoválhatják végre

Akt.:
A debreceni Zenede épülete
A debreceni Zenede épülete - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – Olyan városüzemeltetésre és -fejlesztésre van szükség, amely eredményeként Debrecen méltó az ország második fővárosa címre – hangsúlyozta Komolay Szabolcs alpolgármester a cívisváros 2018-as költségvetésének tervezetéről tartott, keddi sajtótájékoztatóján. Rámutatott arra is, hogy egy település a kulturális, szociális és oktatási ellátások színvonalától lesz élhető, s ha ez megfelelő, akkor érezhetik az otthonuknak.

A három területre 13,6 milliárd forintot tartalmaz Debrecen 2018-as költségvetése, s ez a beruházásokkal csaknem 17,8 milliárdot tesz ki. A szociális ágazatnak 3,8 milliárd forint a főösszege, és Komolay Szabolcs tájékoztatása szerint mindenki, aki jogosultan rászoruló, az részesülhet ellátásban. A pénzben és természetben juttatott támogatások főösszege 331 millió forint. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan csökken a rászorulók száma. Kitért ugyanakkor arra is, hogy az önkormányzat 20 millió forintot tesz az állami támogatáshoz a szünidei étkeztetés lehetővé tétele érdekében.

A Nádor utcán építendő család- és gyermekvédelmi központnak lezárult a tervezése, és várhatóan év végéig meg is épülhet. Ugyanott irodákat és 300 férőhelyes termet is kialakítanak a nyugdíjasoknak. Folytatódik a Pallagi úti idősotthon részletekben történő felújítása is, 2018-ban 60 millió forintot fordít a város az intézmény renoválására. A kisdedóvókról elhangzott, hogy a városi szinten az óvodai kapacitás elegendő, ám például a Tócóskerti lakótelepen nagy a férőhelyhiány. Emiatt ott újat építtet az önkormányzat. Emellett szinte minden óvodában és bölcsődében lesznek fejlesztések idén.

A közoktatás stratégiai ágazat, és – Komolay Szabolcs megfogalmazása szerint – évszázadok óta fontos szempont és lehetőség, Debrecen olyan tartaléka, amely a gazdasággal együtt hosszú távon meghatározhatja Debrecen jövőjét és pozícióját a térségben. Általános- és középiskoláinak infrastrukturális beruházásaira 2,8 milliárd forintot tervez fordítani Debrecen, és 1,2 milliárd forintért újítják fel a Beregszászi-középiskola épületegyüttesét (a régi ÚNOK-ot). Lezárult a nemzetközi iskola tervezési eljárása, várják az engedélyt, és az intézmény a tervek szerint 2019. szeptember 1-jén nyithatja meg a kapuit. Örvendetes hír az is, hogy a Csapó utcai Zenede renoválása – mely 360 millió forintba kerül – szintén idén elkezdődhet.

ksz

Komolay Szabolcs | Fotó: Derencsényi István, archív

A kulturális életről Komolay Szabolcs azt is elmondta, hogy a Csokonai Színház felújítása várhatóan 2019. második félévében kezdődhet. A Vojtina Bábszínház interaktív bábmúzeumot is létrehoz a felette lévő épületszinten, és emellett elkezdődött a bábszínház helyiségének teljes körű rekonstrukciójához szükséges felmérés. Ebben az évben a mennyezetet újítják fel. Az alpolgármester jelezte továbbá: 2018-ban egyebek mellett felújítják a József Attila Könyvtárat, a csapókerti és az ondódi közösségi házakat, ugyanakkor a városrészi programok gazdagítására is plusz 1,1 milliárd forint jut. Összességében a városatya nagyon előremutatónak nevezte a büdzsé tervezetét, amely révén Debrecen a kultúra, oktatás és sziciális ellátás terén is régióközpont lehet.

HBN


Barcsa Lajos a sajtótájékoztatón
Debrecen – A gazdaságfejlesztés a város életének minden területét érinti. Az eddigi legmagasabb mérlegfőösszeggel terveztük meg az idei költségvetést: 87,450 milliárd forinttal, ezen belül rekordnagyságú, 36,8 milliárd forintos beruházási értékkel; lesz, hogy egyidejűleg több mint 100 fejlesztés za...

Papp László polgármester
Debrecen - Léptékváltásra készül Debrecen, és új városrészi központjai is létrejöhetnek ezáltal. A 2018-ra tervezett debreceni költségvetés főbb elemeit ismertette hétfőn dr. Papp László polgármester. Kiemelte, hogy olyan szemléletet akarnak érvényesíteni, amelynek eredményeként egységes fejlőd...