Helyi közélet

2017.05.24. 15:18

Nyárias jelleget öltött az időjárásunk

Debrecen - A szabadföldi munkák végzéséhez mondhatni ideális volt az elmúlt hét időjárása. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Debrecen - A szabadföldi munkák végzéséhez mondhatni ideális volt az elmúlt hét időjárása. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

A medárdi időszak előtt még száraz, meleg, kora nyári jelleget öltött időjárásunk május második hetében. Csapadék kevés helyen fordult elő, ám a hőmérséklet már a 30 fokot ostromolta.

Komoly fordulat

Még igazán el sem múltak a fagyosszentek, időjárásunk máris nyárias fordulatot vett. A hónap első dekádjának csípős éjszakái után az elmúlt héten 10 fok körüli hajnalok következtek, de igazán a nappali felmelegedés ereje adta meg időjárásunk nyári jellegét. A száraz, kontinentális levegő könnyen melegedett a Közép-Európát uraló anticiklon hatása alatt, a kora délutáni órákban szinte minden egyes napon megközelítette a csúcshőmérséklet a 25 fokot. Az ezt meghaladó maximum hőmérsékletű, ún. „nyári napok” száma Hajdú-Biharban 4-7, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1-5 között alakult. A 30 fokos érték elérésének sem volt sok híja főként a déli, délkeleti területeken, a hőségnapokra azonban még várni kell.

Robbant a vegetáció

A száraz, meleg időben szinte robbant a vegetáció, ezt a napfényes órák magas száma is támogatta. Ismét 15-25 százalékkal volt magasabb a napfénytartam a megszokottnál, a napsütést csak időszakosan zavarták felhők, s akkor is legfeljebb a nyugati és északi peremvidékeken alakult ki kisebb eső, zápor. A heti csapadékösszeg ennek megfelelően a két észak-tiszántúli megye nagy részén elenyésző volt, az egy millimétert sem érte el. A téli és a tavaszi csapadék nyomán még így is bőséges a talajok nedvességkészlete, az egy méteres szelvényben 50-60 milliméter a szabadföldi vízkapacitáshoz képest számolt deficit. A művelt rétegben 50 százalék körül mozog a hiány, de talajtípustól függően nagy a szórás, hiszen a rossz vízgazdálkodású homokos területeken szinte teljesen száraz a felső 10 centiméter, míg a kötöttebb sárréti és beregi talajok még telítéshez közeli nedvességállapotúak.

Ideálisnak mondható

A szabadföldi munkák végzéséhez mondhatni ideális volt az elmúlt hét időjárása, nagyobb szél, kiterjedt csapadék hiányában szinte bármelyik napon kedvező feltételek nyíltak a talaj és zöldmunkák, valamint a növényvédelmi feladatok végzésére. Az erősödő légszárazság a lisztharmatféle megbetegedések terjedésének kedvezett jobban, a magas hőmérséklet pedig a kártevők és gyomok fejlődését serkentette igazán.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában