2008.05.21. 09:58
Árrobbanás a sertéshúspiacon?
<p>A húsipari cégek (köztük a Debreceni Hús Zrt.) már tárgyalnak az áremelésről, a feldolgozók a friss húsoknál legalább húsz százalékos, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos drágítást tartanak indokoltnak.</p>
Debrecen — Napokon belül drágulhat a sertéshús a hazai boltokban. A húsipari cégek (köztük a Debreceni Hús Zrt.) már tárgyalnak az áremelésről, a feldolgozók a friss húsoknál legalább húsz százalékos, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos drágítást tartanak indokoltnak.
Az intézkedés szükségességét azzal magyarázzák, hogy a 320 forintra nőtt kilónkénti sertéshúsárakat nem bírják el a jelenlegi ipari átadási árak. A húsipar tehát arról panaszkodik, hogy szinte megfizethetetlen a hazai élősertés-ár, ám azt ők is tudják, hogy ennek hátterében a sertésállomány drasztikus csökkenése húzódik meg.
Ez utóbbi pedig a takarmányárak robbanásszerű (50-100 százalékos mértékű) emelkedésével magyarázható, amivel szemben csupán 13,7 százalékos sertésfelvásárlási-áremelkedés áll. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a sertéshiány még nem veszélyezteti a hazai ellátást, a feldolgozóipar importigényét azonban fokozhatja.