Helyi közélet

2008.05.21. 09:58

Árrobbanás a sertéshúspiacon?

<p>A húsipari cégek (köztük a Debreceni Hús Zrt.) már tárgyalnak az áremelésről, a feldolgozók a friss húsoknál legalább húsz százalékos, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos drágítást tartanak indokoltnak.</p>

Debrecen — Napokon belül drágulhat a sertéshús a hazai boltokban. A húsipari cégek (köztük a Debreceni Hús Zrt.) már tárgyalnak az áremelésről, a feldolgozók a friss húsoknál legalább húsz százalékos, a készítményeknél pedig 10-15 százalékos drágítást tartanak indokoltnak.

 

Az intézkedés szükségességét azzal magyarázzák, hogy a 320 forintra nőtt kilónkénti sertéshúsárakat nem bírják el a jelenlegi ipari átadási árak. A húsipar tehát arról panaszkodik, hogy szinte megfizethetetlen a hazai élősertés-ár, ám azt ők is tudják, hogy ennek hátterében a sertésállomány drasztikus csökkenése húzódik meg.

Ez utóbbi pedig a takarmányárak robbanásszerű (50-100 százalékos mértékű) emelkedésével magyarázható, amivel szemben csupán 13,7 százalékos sertésfelvásárlási-áremelkedés áll. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a sertéshiány még nem veszélyezteti a hazai ellátást, a feldolgozóipar importigényét azonban fokozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában