A WHO szerint jó a „debreceni modell”

Akt.:
A WHO szerint jó a „debreceni modell”
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az amerikaiak is átvették a stroke ellátásban alkalmazott debreceni módszereket.

A debreceni régióban olyan mértékben javult az elmúlt csaknem 10 évben a sürgősségi, stroke és a kardiológiai ellátás színvonala, hogy arra már az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO is felfigyelt – emelte ki dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója a Kölcsey Központban egy sajtótájékoztatón. A rendezvényt annak kapcsán tartották, hogy a kardiovaszkuláris betegségek sürgősségi ellátásának aktuális kérdéseiről kétnapos konferenciát rendeznek az épületben, melyen csaknem kétszáz hazai bel- és gyermekgyógyász, mentőorvos, valamint orvostanhallgató vesz részt.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Dr. Pápai György kérdésünkre elmondta: a kardiovaszkuláris eredetű halálozások (például a szívinfarktusok) száma az egész országban a debreceni régióban csökkent a legnagyobb mértékben (35-40 százalékkal) az elmúlt években. A stroke ellátással kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban 2013-ban jelent meg egy olyan új ajánlás, hogy hogyan kell az ilyen betegekkel foglalkozni. Kiderült, hogy az amerikai módszereket Debrecenben már 2007. óta alkalmazzák. Ezekre figyelt fel a WHO, így született meg a „debreceni modell”. A sikert látva az egészségügyért felelős államtitkár azt kérte tőle és dr. Csiba László professzortól, hogy dolgozzák ki, hogyan lehetne az egész országra kiterjeszteni ezeket a módszereket.

Sürgősségi klinika

Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója kijelentette: a sürgősségi ellátás szintjét a mi régiónkban is a budapesti színvonalra kell emelni. Úgy vélte, hogy Debrecenben is szükség lenne egy önálló sürgősségi klinikára. – A párhuzamos fejlesztések mindig pazarlások. Inkább egy hatalmas, komplex sürgősségi klinikát szeretnék látni – fogalmazott. Szavai szerint a gyermekgyógyászaton belül, a klinikán hamarosan létrehoznak egy összetett gyermeksürgősségi egységet, ami alapja lehet a későbbi nagy sürgősségi klinikának. A gyermeksürgősségin belül lesz sebészet, traumatológia, általános gyermekgyógyászat és radiológia is – tette hozzá dr. Balla György.

HBN-OCs
hirdetés