A WADA-engedmény után ismét versenyezhet a meldoniumos fehérorosz súlyemelő

Budapest – Ismét versenyezhet a fehérorosz Andrej Ribakov, az első súlyemelő, aki megbukott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legfrissebb, január elseje óta érvényes tilalmi listáján szereplő meldoniummal.

A 85 kilogrammos kategóriában szakításban világcsúcstartó sportoló versenyengedélyének visszaadásáról a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapja adott hírt. Az IWF a hónap elején közölte, hogy az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Ribakov indulási jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt ideiglenesen felfüggesztették.

A mostani kedvezmény előzménye a WADA múlt szerdai engedménye, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

Az elmúlt hónapokban több ország sportolói, köztük a legnagyobb számban oroszok veszítettek rajta az év elején tiltólistára került teljesítménynövelő szer használatán. A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

Meldoniummal bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok mellúszó.

Közülük például Sarapova ügyében még nincs döntés, viszont – amint azt Alekszej Kravcov, az Orosz Korcsolyázó Szövetség elnöke a WADA engedménytétele után bejelentette: – Kulizsnyikov és Jelisztratov folytathatja a versenyzést. Ellenben a leghíresebb orosz úszónőnek számító Jefimovának nem engedélyezték, hogy rajthoz állhasson hazája e hétvégén kezdődött olimpiai válogatóján, mivel a vizes sportok világszövetsége, a FINA fenntartotta a vele szemben doppingolás miatt elrendelt versenyzési tilalmat. Jefimovát egyszer – 2013-ban – már eltiltották, s 16 hónapig nem versenyezhetett.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek