A Vörösmarty utcánál kezdődne a 4-es főút lesüllyesztése

Akt.:
Újabb nagy építkezés lesz, nagyjából innen indulna az aluljáró
Újabb nagy építkezés lesz, nagyjából innen indulna az aluljáró - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Maximum két járda árát fizettetheti vissza az Európai Unió.

Alig néhány hónapja készült el a nyugati kiskörút második szakasza, vele együtt az Erzsébet utca elejének átalakítása, szélesítése. A főpályaudvar építése miatt az út egy részét azonban hamarosan vissza kell majd bontani – derült ki a közelmúltban.

A föld alatt is széles marad

A beruházás részleteiről a polgármesteri hivatal azt közölte megkeresésünkre, hogy a 4-es főút lesüllyesztése a tervek szerint nyugati irányból, a Vörösmarty utcánál kezdődne. Ezt követően a térszint alatt haladna a forgalom, majd a Petőfi tér keleti oldalánál, a Vígkedvű Mihály utcánál bukkannának elő az autók. Ott körforgalmat hoznának létre.

Az alagútban a fő irány kétszer kétsávos lesz. A szintén a föld alá kerülő autóbusz-pályaudvar megközelítése érdekében ugyanakkor kanyarodósávokat is kialakítanának. A főút és a Piac utca ott nem fog összekapcsolódni.

Megtudtuk, hogy az aluljáró építése miatt a Vörösmarty utcától kell majd visszabontani az Erzsébet utcát, mely körülbelül 50 méter hosszban érinti a felújított szakaszt.

Visszafizetni a támogatást?

Mint ismert, az uniós pénzből készült beruházásokhoz elvileg öt évig nem lenne szabad hozzányúlni, különben visszafizettetik a támogatást. A nyugati kiskörút második ütemének építéséhez az önkormányzat összesen bruttó 1 milliárd 682 millió 867 ezer forint támogatást kapott. Azonban az Erzsébet utca útpályájának átépítését saját forrásból finanszírozták. Uniós segítséggel az Erzsébet utcán a páratlan oldalon a Vörösmarty utcáig, a páros oldalban pedig a régi kereskedelmi kamaráig tartó járdát építették át. A polgármesteri hivatal illetékese úgy vélte, hogy így az esetleges visszafizetési kötelezettség csak az utóbbira, vagyis a járdákra vonatkozhat. A biztonságos közlekedés érdekében azonban azt is muszáj volt megcsinálni.

Hamarosan kezdenek

A főpályaudvar építési munkálatai – a pályázati forrás­igénylés sikeres elbírálását követően – várhatóan az idei év második felében kezdődhetnek majd el. A beruházás 2019 végére fejeződhet be – közölte a polgármesteri hivatal.

HBN–OCs
hirdetés