A volt szlovák uniós biztos a magyar választásokról

A magyar választás igazolta, hogy a szélsőség valós jelenség, s hogy a baloldal képtelen a válságkezelésre – jelentette ki Ján Figeľ ((figelj)) volt szlovák uniós biztos. Szeretné, ha a magyar-szlovák viszony nem válna kampánytémává a júniusi szlovákiai választások előtt.

A legkisebb szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke erről hétfői sajtóértekezletén nyilatkozott Pozsonyban.

Figyelmeztetett, a Jobbik a tavalyi európai parlamenti választásokhoz viszonyítva megkétszerezte szavazótáborát, és kezelése komoly kihívást jelent majd a Fidesznek. Ezzel összefüggésben megjegyezte: Orbán Viktor mindig értékelvű politizálásra törekedett.

A Kereszténydemokrata Mozgalom a választások után a három legnagyobb szlovákiai párt egyike akar lenni, és szeretné, ha jobbközép kormány alakulna. Azóta, hogy a volt uniós biztos tavaly ősszel a párt élére állt, erre a felmérések szerint van is esélye.

Ha a KDH kormányerővé válik, Figeľ szerint a kétoldalú kapcsolatokat diplomáciai úton fogja kezelni, nem pedig úgy, hogy traumát okozzon a polgároknak. A jószomszédi viszony szerinte a szlovák külpolitika alapvető érdeke. Nem akarja, hogy a múlt kérdései terheljék a viszonyt, de a belügyekbe való beavatkozást visszautasítja.

Figeľ arra szólította fel a szlovákiai pártokat, ne tegyék a szlovák-magyar viszonyt a választási kampány részévé. Úgy véli, a hatalmon lévők sokszor ezzel igyekeznek leplezni, hogy képtelenek megoldani más kérdéseket.

A KDH elnöke szerint Közép-Európában nagy esély újfajta együttműködésre, hiszen választások lesznek Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is, Magyarország pedig már döntött. Nyártól Magyarország az Európai Unió, Szlovákia pedig a V4-ek soros elnöke lesz. Mindezek a körülmények esélyt adnak az aktívabb együttműködésre.

A volt uniós biztos pártja ugyanúgy az Európai Néppárt tagja, mint a Fidesz. Figeľ újságírói kérésre röviden jellemezte Orbán Viktort, akit a többi közt értékközpontú, spontán, jó szónoki képességekkel rendelkező és joviális politikusnak nevezett.

– Független Hírügynökség –

Címkék: