A vízummentesség felfüggesztésének könnyítéséről állapodtak meg az EU-s belügyminiszterek

Brüsszel – Az Európai Unió bevándorlásügyi és belügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy könnyebbé és gyorsabbá teszik a vízummentesség szükség esetén történő felfüggesztését.

Az úgynevezett “felfüggesztési mechanizmust” akkor használná az EU, ha egy harmadik ország nem tesz eleget az unióval kötött megállapodásnak.

Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében az unió eltörli a vízumkényszert a feltételeknek megfelelő török állampolgárokkal szemben. A vízummentes beutazás 3 hónapos tartózkodást tenne lehetővé, munkavállalási jogosultság nélkül.

Ankara a vízummentességért cserébe azt vállalta, hogy visszaveszi az Európába illegálisan érkezett menekülteket.

Az unió egyes tagállamai azonban aggódnak a 79 milliós, többségében – szunnita – muzulmán országgal szembeni vízumkényszer felfüggesztése miatt. Attól tartanak, hogy a török állampolgárok vízummentessége az illegális migráció fölerősödéséhez vezet, ezért egy központi be- és kiutazási nyilvántartás létrehozása és a “vészfék mechanizmust” életbe léptetése mellett érveltek.

A pénteken elfogadott, de az Európai Parlament hozzájárulását igénylő “vészfék mechanizmus” lehetővé teszi a tagországoknak, hogy felfüggesszék a vízummentességre vonatkozó szabályozást, ha területükön túl sokan tartózkodnak illegálisan, vagy a beadott menedékkérelmek száma ugrásszerűen megnövekszik és feldolgozásuk akadályba ütközne.

Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára az ülést követően tett nyilatkozatában jó döntésnek nevezte a mechanizmus elfogadását, amely véleménye szerint megkönnyíti a visszaélések elleni fellépést.

A vízummentesség mind az unió, mind a harmadik országok számára előnyöket tartogat, ám a mechanizmus lehetővé teszi azt is, hogy a vízummentesség felfüggeszthetővé váljon, ha valamely ország nem tartja be a megállapodásokat – hangsúlyozta.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter kitért arra, hogy a mechanizmus minden kérvényező országra, Grúziára, Ukrajnára, Koszovóra és Törökországra is alkalmazható lesz, de “nem irányul egyik ellen sem”.

A mechanizmus biztosíték arra, hogy a rövid távú, 90 napos vízum lejárta után az unió területén tartózkodók kiutasíthatóvá válnak – tette hozzá.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hangsúlyozta: a vízumliberalizáció nem engedhető meg bizonyos óvintézkedések és a menetrend betartása nélkül, esetleg felgyorsítva az eljárást, ahogyan azt néhányan szeretnék. “Ezért rendkívül határozott álláspontot alakítottunk ki” – fogalmazott.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés