A vizsolyi biblia másolatával gazdagodott a hajdúnánási református egyház

A vizsolyi biblia másolatával gazdagodott a hajdúnánási református egyház
© Fotó: hajdúnánási önkormányzat
Hajdúnánás – A reformáció 500 éves évfordulójának tiszteletére a város a vizsolyi biblia másolatát ajándékozta a Hajdúnánási Református Egyházközségnek.

A biblia másolatának egyik példányát vitte el a református templomba ünnepélyes keretek között Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, Kovács Zsolt és Ötvös Attila önkormányzati képviselők és a Hajdúnánási Hajdú Darabont Hagyományőrző Egyesület katonái.

Az évforduló kapcsán a város önkormányzata ezzel az ajándékkal szeretné kifejezni elismerését a város református egyházközösségének az évszázadok alatt végzett közösségformáló tevékenységét. A város örökségét, kulturális értékeit évszázadok óta meghatározták a reformáció értékei. A református gyülekezet az évszázadok során a város közösségének egyik legjelentősebb szervezője, hosszú idők óta a hit és közösség megtapasztalásának kereteit adja – olvasható a hajdúnánási önkormányzat közleményében.

A COLO-Pajzs Kulturális Egyesület a reformáció 500. évfordulójára kinyomtatta még egyszer a vizsolyi bibliát 200 példányban a korabeli technikával, korhű, kézzel merített rongypapírra, az eredeti helyszínen, Vizsolyban. Ennek egy példányát hozták el október 30-án a református templomba.

„Az ajándékozással kifejezzük összetartozásunkat, az egymás közötti kötelékünket”- emelte ki köszöntőjében Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, aki köszönetét és háláját fejezte ki a református egyháznak Hajdúnánás városáért évszázadokon át tett segítő és támogató szolgálatáért.

Az ajándékot Szólláth Tibor nyújtotta át Gacsályi Gábor vezető lelkipásztor és Dombi Imre gondnok részére.

bi2

Fotó: hajdúnánási önkormányzat

Mint a közleményből kiderül, a nap folyamán a „Reformáció kincsei Hajdúnánáson” című kiállítás megnyitójára is sor került a Helytörténeti Gyűjteményben.

„Károlyi Gáspár 1590-ben kiadott Vizsolyi Bibliájának XXI. századi mása. Mantskovit Bálint nyomdászmester nyomán, Daruka Mihály vezetésével, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben készült a Reformáció 500. évfordulójának tiszteletére. Az elkészült kétszáz szentírásból ez a 25. számú.