A vízimadarakat soha ne etessük!

Akt.:
A vízimadarakat soha ne etessük!
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az énekesmadarakkal ellentétben a vízi szárnyasokat nem tanácsos táplálni.

A vízimadarak etetése – hiába a jó szándék – nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat! A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapjában térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól.

A vízimadárfajok legfőbb túlélési szabálya: a közelgő fagyok és a talajt takaró hó elől mindenképpen fagy- és hómentes területekre kell húzódniuk. A fagy és a hó ugyanis a vízimadarak életterét teljesen lakhatatlanná teszi számukra, míg az énekesmadár-etetők madarainak a fák, bokrok és magas gazosok kínálta élőhely a legkeményebb fagyok és vastag hótakaró esetében is élhető marad. Ez az alapkülönbség az egyik oka annak, hogy míg a hagyományos etetők nem veszélyeztetik az ezt látogató fajokat, addig a vízimadarak etetése közvetlen életveszélybe sorolja az érintett madarakat. Az etetéssel elkényelmesedő vízimadarak a közeledő rossz időt érzékelve sem húzódnak délebbre, még akkor sem, amikor a befagyó vizeken egyre kisebb szabadon maradó vízfoltokra szorulnak vissza.

A nyári etetés pedig különösen problémás a fiókák számára, mert a fiatalokat, melyek az érintett fajoknál többnyire önellátók (azaz nem a szülők etetik őket), a mesterségesen fenntartott és természetellenes táplálékforráshoz szoktatja.

Amiért ne tegyük

Nekik sem szabad kenyérfélét adni; ráadásul emberek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy ezzel vagy más, a vízimadarak számára szintén értéktelen táplálékkal sokáig, egyoldalúan etetik őket, ami főleg káros.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést.

Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt. Az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Továbbá elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot.

Mindezeken túl az etetés szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő „elmocsarasodást”. (Forrás: mme.hu)

HBN


Fotó: Pixabay
Debrecen - Élelmezésért cserébe gyönyörködhetünk az etetők vendégeiben. Az enyhe tél nagyon jó a madaraknak, könnyebben átvészelik az évszakot és sokkal több helyen találnak táplálékot. Utóbbit észrevehetjük a varjakon, melyekkel napközben kevésbé találkozhatunk a városokban, mint amikor hideg va...