A vizek fontossága, szerepe az életben

Akt.:
A vizek fontossága, szerepe az életben
A víz kémiai szempontból színtelen és szagtalan, íztelen, mindhárom halmazállapotban előforduló anyag. Ez lehet szilárd, például a jég, cseppfolyós, mint a leggyakrabban előforduló halmazállapota, és a vízpára vagy gőz, amely a légnemű halmazállapot.

Egy olyan vegyület, amely amfoter tulajdonsággal is bír, tehát szolgálhat savként és bázisként is. Nélkülözhetetlen biológiai szempontból az élő szervezetek fennmaradásához, ugyanis a folyamatok közegeként és résztvevőjeként is szerepelhet. Nem beszélve a vízi élővilágról, ahol a víz, vízben található oldott oxigén biztosítja az életet és az életteret. A Föld felületének többsége, azaz 70%-a vízzel borított, ennek pedig 2,5%-a édesvíz, a többi sósvíz. A víz állandó körforgásban vesz részt, ennek első lépése a napsugárzás hatására felszálló pára, amely bizonyos magasságba jutva felhővé képződik. A szél a felhőket továbbszállítja, elegendő nedvességtartalom következtében a csapadék, azaz az eső lehullik, a hegyekből pedig lecsorog kis csermelyek, patakok formájában, a sík földre érkezett csapadék pedig a talajba szivárogva a talajvíz részét képezi, ami az édesvíz csaknem 98%-át teszi ki a felszín alatti vizeket összesítve. Édesvizet a havas hegyek gleccserei tartalmaznak. Az Antarktiszon olyan alacsony a hőmérséklet, hogy a víz hőmérséklete fagypont alá süllyed, így képződnek hatalmas jégrétegek, amelyek a globális felmelegedés következtében elkezdtek olvadni, így veszélyeztetve a tengerparti lakosokat, mivel a leszakadó jégtömbök a tengerbe olvadva a víz szintjét megemelik. Az állatvilágra, különösen a sarki élővilágra jelenti a kihalás veszélyét, mivel az életkörülményeik tönkre mennek. A globális felmelegedés oka legerőteljesebben a mértéktelen szén-dioxid kibocsátás. Erre nagyszerű példa a fosszilis anyagok égetésének során felszabaduló, vagy a járművek kipufogójából felszabaduló szén-dioxid. A benzin égése során szabadul fel, de számos más gáz ezt a szennyező hatást fejti ki. Elrettentő adat, hogy majdnem 900 millió jármű létezik a földön, ez közel egy hetede a világ lakosságának. És a technológia folyamatosan fejlődik, a gépek terjednek, új járműveket gyártanak le, a mérnökök most élik igazán virágkorukat. A globális mesterséges növényvédő szer és műtrágya használatnak köszönhetően romlik a talajvíz minősége, illetve a kezelt növény tápértéke is. A nagymértékű erdőirtás is az egyik kiváltó oka, a legelők miatti nagy igény és a papír miatti nagy igény miatt. Eredményképpen korallzátonyok tűnhetnek el, állatok és növények pusztulhatnak el vagy konkrét fajok halhatnak ki, a terméshozam lecsökken. Az időjárás szélsőségessé válik, viharok, hurrikánok keletkezhetnek.

A víz az élet alapfeltétele. Az emberi szervezet 70%-a vízből áll, ez alatt a sejtekre és a vérre, illetve egyéb testnedvekre is gondolunk, amelyeknek vízhiányos állapota veszélybe sodorja az egészséget. Hogyan védhetjük meg vizeinket? Csökkentenünk kell a globális felmelegedés okozóit, kevés vegyszert használjunk, környezetkímélő vegyszereket is csak minimálisan, a napolajat ne a vízbe menetel előtt pár perccel kenjük magunkra. Igyekezzünk szelektíven gyűjteni a hulladékot, és mindig hulladéktárolóban elhelyezni. A veszélyes hulladékok az emberi egészségre káros hatással vannak, ezeket szakszerűen kell eltávolítani a háztartásból. Vácon kiváló vízgazdálkodási mérnökök foglalkoznak vizeinkkel, azt tanulmányozzák. Ha Vácon szeretne munkát vállalni, mindenképpen ajánlom Vác legjobb álláshirdető oldalát, a VacAllas oldalt.

– PR cikk –

Címkék: