A villamos gyorsabb lenne, mint az autó

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Debrecen – Elővárosi villamosok szállíthatnák az ingázókat a régióközpontba.

Az elmúlt években az olcsó telkek, házak miatt a megyeszékhelyről sokan kiköltöztek a környező kisebb településekre. Többségük ma minden nap autóval ingázik be a nagyvárosba dolgozni, hordja a gyerekeket itteni iskolákba. A Debrecenbe bevezető utakon a munkaidő kezdetén és végén emiatt gyakran forgalmi dugók alakulnak ki.

Kerékpárral a villamosért

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) tagjai és szimpatizánsai néhány napja ismét látványos akcióval igyekeztek az elővárosi villamos-vonat hálózat megyeszékhely körüli kiépítésére a figyelmet felhívni. Debrecenből Hajdúböszörménybe vonatoztak, majd onnan kerékpártúra keretében visszajöttek a cívisvárosba.

Az egyesület elnöke, Jónás Zoltán a kezdeményezésről azt mondta, hogy Nyugat-Európában a Debrecen méretű nagyvárosok körül egyre több helyen alakítanak ki úgynevezett tram-train, vagyis elővárosi villamos-vasút hálózatokat. Ezek a városokban villamosként, az agglomerációban pedig vonatként gyakran és nagy sebességgel közlekedő járművek nagyon népszerűek, mert az autóknál sokkal gyorsabban, kényelmesebben lehet velük átszállás nélkül a munkahelyekre, iskolákba eljutni.

HBN-OCs