Visszaélnek az állapotukkal

2019.11.20. 20:12

Hihető legendával keresik meg az időseket az unokázós csalók

A trükkös jogsértések egyik válfaja az úgynevezett unokázós csalás.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

 

Nap mint nap hallunk arról, hogy idősebbeket valamilyen úton-módon átvertek, visszaéltek hiszékenységükkel, fizikai, egészségügyi állapotukkal. A trükkös lopások és átveréses csalások egyik válfaja az unokázós csalás, mely során az elkövetők elsősorban az idősebb korosztály tagjait olyan ürüggyel, vagy hihető legendával keresik meg, ami alkalmas arra, hogy az idős korú pénzt adjon át, vagy a figyelmetlenségét kihasználva pénzt szerezzenek tőle.

– Amennyiben az érintett magától adja oda a pénzt, csalásról beszélünk, ha pedig kihasználják a figyelmetlenségét – például valamilyen szolgáltató munkatársának adja ki magát valaki, míg a társa szétnéz a lakásban, s értéket tulajdonít el –, akkor trükkös lopásról beszélünk. A trükkös jogsértések egyik válfaja az úgynevezett unokázós csalás. Ez egy nagyon egyszerű dologra épül, az időskorút felhívják telefonon, hogy az unokája balesetet szenvedett, vagy elszámolási vitába keveredett, és ebből a problémából akkor tud menekülni, ha pénzhez jut. Mivel az érintett unoka nem tud érte menni a pénzért, küld maga helyett valakit, aki átveszi ezt az összeget – beszélt az unokázós csalás mibenlétéről Juhász Zoltán rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordulhat, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak.

Az unokázós csalás a sláger

Az elmúlt öt évben közel négyezer bűncselekményt – lopást és csalást – követtek el idősek sérelmére megyénkben.

A trükkös lopások, átverések elszenvedői főként az idős emberek, azonban senki nincs „beoltva” ezek ellen, bárki eshet átverés áldozatává. Az idősebb korosztály fokozottan veszélyeztetett, hiszen nehezebben hallanak, látnak, fizikai és egészségügyi állapotuknál fogva kevésbé képesek önmagukat megvédeni.

– A leggyakoribb átverés típus, amikor szolgáltató munkatársának adja ki magát a bűncselekmény elkövetője, és azt mondja, hogy hátraléka van az adott személynek, azonnal fizesse ki azt. Mindig elmondjuk, hogy helyszínen nincs készpénz forgalom, kimondottan az ilyen átverések megelőzése érdekében. A másik leggyakoribb eset, hogy kifigyelik, honnan veszi elő a pénzt. Most jelenleg az unokázós csalás a leggyakoribb – tudtuk meg Juhász Zoltántól, a Bűnmegelőzési Osztály vezetőjétől.

Óvatos bizalmatlansággal

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került, és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

„Hallottunk már olyat, hogy valaki egy egész ékszerkollekciót ajánlott fel azért, hogy az unoka meneküljön valamilyen problémás helyzetből”

– mondta el Juhász Zoltán, majd kitért arra is, mit tesz a rendőrség a trükkös átverések megelőzése érdekében: – A figyelemfelhívás az, ami leginkább segít. A Megyei Nyugdíjas Szövetség valamennyi klubjával kapcsolatban állunk, éves szinten tucat számra tartunk előadásokat az idősek klubjaiban, ahol megbeszéljük ezeket a jogeseteket. Napi aktualitásokból említünk példákat, s esettanulmányként átbeszéljük, hogyan lehetett volna ezeket megelőzni. Azt szoktuk javasolni ilyenkor, hogy óvatos bizalmatlansággal kell kezelni az ilyen jellegű telefonhívásokat, egy hívással meg kell győződni arról, hogy valóban az unoka került-e bajba – fogalmazott az alezredes.

Nem vagy az unokám!

A rendőrség előadásokkal és videókat is igyekszik felhívni a figyelmet a trükkös átverésekre, legutóbb Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével készítettek bűnmegelőzési videót, Nem vagy az unokám, nem versz át! címmel.

– Nagyon szeretjük Juhász alezredes előadásait, tátott szájjal nézik az idősek a vetítéseket. Nagyon fontosak ezek az előadások, ha pedig vetítés is van, akkor látjuk, hogyan csapódnak le ezek a dolgok a valóságban. Van egy Hajdú-Bihari Nyugdíjas Híradónk, sokszor ott is tudatjuk, mire vigyázzanak, nehogy átverés áldozatai legyenek – osztotta meg a Naplóval Molnár Ferencné, Hajdú-Bihar Megye és Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetségének elnöke, hozzátette: – Előfordult már, hogy a szövetség tagjai közül megkörnyékeztek valakit, ugyan nem érte sérelem. Azok vannak nagyobb veszélynek kitéve, akik egyedül élnek. Lehet engem is felhívtak volna már, de az telefonom a fiam nevén van, így azt nem hívják.

Akár éveket is kaphat

Az elmúlt években jelentősen csökkent az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma Hajdú-Bihar megyében, a kihágások miatt kiszabott büntetés mértéke minden esetben bírói ítélet alá esik.

– A büntetés függ attól, milyen módszert alkalmazott az elkövető, illetve mekkora értékkel károsította meg a sértettet. Elsősorban az értékhatár dönti el azt, hogy milyen büntetésre számíthat valaki: 50 ezer forint alatt szabálysértésnek minősül, annál több már kisebb értékűnek számít, de ha valakitől több milliót csalnak ki, az már jelentős értékű. Mindegyik bírói értékítélet alá esik, sok mindentől függ az ítélet mértéke, de akár éveket is lehet kapni – hangsúlyozta az alezredes.

Kiss Dóra

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában