„A világ nem a békéről szól” – Hatalmi konfliktusok egy szakértő szemével

Akt.:
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Jelenlegi és várható hatalmi konfliktusokról is beszélt Nógrádi György szakértő a Napló Top 100 Klub rendezvényén a Hotel Aranybikában.

– Európa soha semmit nem tudott megoldani az Egyesült Államok nélkül, ma pedig csak utóbbinak van szövetségi rendszere, és az Iszlám Állam (IS) elleni háborút vagy az USA vezeti, vagy nem működik – hangsúlyozta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Napló Top 100 Klubban. Komor képet vázolt konfliktusokkal terhelt világunkról, hangsúlyozva, hogy a szíriai helyzet rendezése az USA és Oroszország nélkül nem fog menni.

Három erőközpont

A világban ma három erőközpont működik, az USA, Kína és Oroszország. Az elsőt az zavarja leginkább, hogy a második bruttó GDP-je néhány éven belül lehagyja az övét; fegyverkezik a Csendes-óceánon és bármi áron meg akarja állítani Kínát – mutatott rá a szakértő, és a migránsválság kapcsán keringő híresztelésekről megjegyezte, az USA-t annyira utálják a világban, hogy az emberek bármilyen rosszat elhisznek róla.

– Kína még néhány évig békét szeretne, addig, amíg fegyverkezik, ugyanis nem fogadja el a tengeri határait, mind több szigetet akar, mert azokkal halászati jog, meg a körülöttük lévő kőolaj és földgáz jár. 10-15 év múlva emiatt súlyos konfliktusok lesznek a térségben – véli Nógrádi György. Szerinte Kína – majd Putyin után, mert a mostani orosz vezetővel „senki nem akar ujjat húzni” – vissza fogja kérni a cárok idején elvett Szibériai területeket.

– Oroszország dilemmája, hogy „Ukrajnából nem hagyom kinyomni magam”, illetve hogy ha fő bevételi forrása, a kőolaj és a földgáz ára lemegy, ahogyan most, akkor csökken az életszínvonal és a hadseregre is kevesebb jut. Komoly katonai fölénye van Ukrajnával szemben, egy NATO-tábornok minap azt mondta, ha az oroszok akarják, holnap Kijevben reggeliznek – jegyezte meg a szakértő, figyelmeztetve: lehetséges, hogy ha „nagy baj lesz” akkor ősszel megindulnak az ukrán migránsok, mert akkorát emelkedett a földgáz ára, hogy a lakosság képtelen megfizetni.

A leggyengébb láncszem

Az arab tavasz törekvéseiből semmi sem valósult meg, csak néhány részsiker, a Nyugat és a szunnita világ célja pedig régóta a síita szövetség (melynek leggyengébb láncszeme Szíria) meggyengítése. Az Irak és Szíria északi részét uraló IS-t az USA három erővel akarja szétverni: a „semmire se jó” iraki hadsereggel, a kurdokkal, akik 30-40 éves fegyverekkel harcolnak (és a törökökkel is háborúznak), valamint a szíriai demokratákkal, akik csak papíron léteznek – sorolta az előadó. Szerinte a győzelemhez szárazföldi erőt kell odavinni, de az USA ezt egy évvel az elnökválasztás előtt nem akarja. Elmondta, a 4,5 éve még 20-22 millió lakosú, azóta polgárháborúzó Szíriában mostanra 7 millióan belső emigrációban élnek és 5 millióan hagyták el az országot, közülük 2 millióan Törökországban vannak és a törökök „játszanak” velük. – Szíriában hatalomra reálisan két erő juthat, vagy az IS, vagy a mostani elnök, Aszad, aki ugyanolyan diktátor, mint térségben a többi, és akit az amerikaiak most először hajlandók középtávon meghagyni – mondta. Megemlítette azt is, hogy mióta megjelentek a térségben az oroszok, az IS kevesebb terroristát küld Európába, mert otthon van szüksége rájuk. A Nyugat pedig néhány napja hajlandó beleegyezni, hogy az oroszok háborút folytassanak az IS ellen, s ha kell, támogatják is. Új világ van – összegzett Nógrádi György.

– Európának régóta szüksége van fiatal, képzett, integrálódni akaró munkaerőre, azonban a migránsok harmadik-negyedik hulláma nem tud, nem akar beilleszkedni. Az Európai Unió nem tud reagálni a migránsügyre, ezért nemzetállami megoldások vannak. Minél később hoz Európa egységes döntést, annál nagyobb árat fizetünk; jelenleg az őslakosok és a betelepült muzulmánok is radikalizálódnak – vélekedett, hozzátéve, hogy ha most fellépünk az IS ellen, az is „katasztrofális lesz”, de ha tovább várunk, akkor még inkább.

– Szőke Tímea –