A világ kétszáz legjobb szuperszámítógépe között a debreceni

A világ kétszáz legjobb szuperszámítógépe között a debreceni
© Fotó: HBN archív
Debrecen – A kétszeresére bővítik a Szilárd Leóról elnevezett gépet.

Duplájára bővül a Debreceni Egyetem szuperszámítógépének kapacitása – jelentette be szerdán Bács Zoltán, az egyetem kancellárja. Mint mondta, másfél évvel ezelőtt a Kassai úti campust választották a szuperszámítógép debreceni fellegvárának, amelynek egyik fontos eleme a júniusban átadott, Szilárd Leóról elnevezett gép, amely a világ legjobb szuperszámítógépei között a 308. helyen szerepel. A mostani bővítéssel viszont a központ a legjobb kétszáz közé kerül.

Gaál István kancellári megbízott arról szólt, a szuperszámítógép minden szakterületet kiszolgál, legyen az csillagászat, orvostudomány, irodalom vagy biológia. – A szuperszámítógép jelenléte tudományos eredményekhez vezet. A kutatók több megoldási módszert ismernek, amelyeket ezidáig azért nem tudtak véghez vinni, mert nem volt elegendő számítási kapacitás, most viszont sok régi terv valóra válhat – tette hozzá.


Fotó: HBN archív Fotó: HBN archív ©


Stefán Péter
, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatóhelyettese kiemelte, a géppel dolgozni olcsóbb, mint a laboratóriumokban és a tudományok szélesebb spektrumát lehet vele bejárni. – A fejlesztések október végére készülhetnek el, amelyet követően hazánkban a cívisváros rendelkezhet a legnagyobb adattárolási kapacitással – húzta alá.

HBN