A világ egyik legjobb szuperszámítógépét adták át a Debreceni Egyetemen

A világ egyik legjobb szuperszámítógépét adták át a Debreceni Egyetemen
A világ egyik legjobb szuperszámítógépét adták át a Debreceni Egyetemen - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ha a Föld hétmilliárd lakója negyvenezer számtani műveletet végezne másodpercenként egy-egy zsebszámológépen, akkor érnék el azt az adatfeldolgozási sebességet, amire a debreceni szuperszámítógép képes – érzékeltette a szuperszámítógép szerdai átadásán annak teljesítményét Kara Ákos államtitkár.

Mint mondta, a Szilárd Leóról elnevezett készülék nem csak az informatika, de az orvostudomány és a meteorológia területén is jelentős eredményekhez vezethet. – A gép életeket menthet, hiszen a szakemberek ezek után sokkal gyorsabban megkapják azokat az eredményeket, amelyek egy új gyógyszer kísérletéhez és biztonságos használatához vezetnek – tette hozzá. Megjegyezte, a gép a világ legjobb ilyen berendezéseit tömörítő TOP 500-as listáján a 308. helyen szerepel.

Sokszoros teljesítmény

– A Debreceni Egyetemen 2011-ben már telepítettünk egy szuperszámítógépet, amelyet megtanultunk használni, és kiderült, hogy az nem egy mítosz, hanem egy olyan műszer, ami nélkülözhetetlen a korszerű kutatások elvégzéséhez. A most átadott gép viszont sokszorosan meghaladja annak teljesítményét, ezért Debrecen a kutatások országos fellegvárává válhat – fogalmazott Gaál István kancellári megbízott. Hozzátette, a szuperszámítógép nem csupán az egyetemen dolgozók igényeit, de az őket körülvevő céget kutatóit is kiszolgálják és országos célokat elégítenek ki.

Papp László polgármester kiemelte, fontos, hogy a fővároson kívül is legyenek tudásközpontok, az eszköz jelenléte pedig elősegíti, hogy Debrecen azok egyike legyen. – A város a kutatásra és a fejlesztésre alapozza a jövőjét amelynek fontos alappillére a Debreceni Egyetem – húzta alá.

HBN-SZM