A Vidámpark megnyitásának 50. évfordulóját ünnepelték

A Vidámpark megnyitásának 50. évfordulóját ünnepelték
Fél évszázada szórakoztat a debreceni vidámpark.

Debrecen. Pénteken kora délután mintegy negyvenen csoportosultak a Vidámpark bejáratánál lévő Ludas Matyi szobor körül. Nem éppen a dodzsemező korosztály: többségük az intézmény nyudíjas dolgozója. A Vidámpark megnyitásának 50. évfordulóját ünnepelték.

Baja Károly, aki 18 éves korától kezdve dolgozik itt, az évfordulóra összeállított egy tárlatot a Vidámpark történetének tárgyaiból, fotókból, újságcikkekből. Az elvarázsolt kastély egyik szobájában rendezték be a kiállítást. A ‘60-as évek zenéje szólt halkan a háttérben, a vendégek megcsodálhatták Vitéz László és „tettestársainak” figuráit, dokumentumokat, no és a régi táblákat, melyek zsákbamacskát kínálnak 1 forintért, lovasforgózást négyért.

– A puszta fölön, egy elhagyatott katonai lődombon épült fel a Vidámpark óriási munkával, amiben ennek a társaságnak egy része még részt vett – emlékeztette a vendégeket Baja Károly, hozzátéve, hogy a park ma természetvédelmi területen áll.

Régi és új

– Az eltelt fél évszázadban összesen 10 millió látogatónk volt, most évente 250 ezer van – mondta Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója. – Az átlagos tartózkodási idő 2,5 óra az Állatkertben, 1,5-2 óra a Vidámparkban, vagyis egésznapos rendezvényként is tervezhető a park meglátogatása. Különleges vonzerőt jelent az erdei környezet, mely egyedülállóvá teszi intézményünket.

Az igazgató felhívta a figyelmet a Vidámpark ipartörténeti értéket képviselő darabjaira, az 1800-as évek végén készült, hársfából faragott forgóra, a keskeny nyomtávú kisvasútra, illetve az utóbbi években elindult megújulási folyamatra, melynek része a nemrég Olaszországból vásárolt két játék is. A jövőbeni tervek között egy bábmúzeum létrehozását illetve a terület bővítését említette. HBN-Sz.T.