A vezeték érintése veszélyes!

A vezeték érintése veszélyes!
© Fotó: Derencsényi István
Bernáth a tudatos építkezés eredményének tartja a Loki hét bajnoki címét és megannyi kupasikerét.

Hét NB I-es aranyérem, hat Magyar Kupa-elsőség, hat Szuperkupa-siker és egy Ligakupa-győzelem: ez a debreceni labdarúgás legutóbbi másfél évtizedének termése. A Lokiban egyetlen olyan futballista van, aki mind a húsz trófeával büszkélkedhet, a harmincöt esztendős Bernáth Csaba.

Bajnok a fotelben

A jobbhátvéddel a DVSC történetének első három bajnoki címét elevenítettük fel.

–Kilenc éve a Fradival futottunk versenyt, s mi diadalmaskodtunk, mégpedig úgy, hogy ültem a fotelben, amikor megnyertük a bajnoki címet – kezdte mondandóját Berni. – Vasárnap délben játszott a Ferencváros Pécsett, s mivel mi előző nap 5-1-re vertük a Békéscsabát, a zöldeknek mindenképpen nyerniük kellett ahhoz, hogy versenyben maradjanak. Lipcseiék azonban kikaptak a Mecsekalján, ezért a lefújás után öt perccel már csörgött a telefon, hogy induljak ünnepelni. Az egykori Kövér Egér nevű helyen gyülekeztünk, majd kimentünk a Kossuth térre, ahol már több százan vártak bennünket, spontán. Az utolsó forduló után, a szervezett főtéri ünnepre nyitott járművekkel érkeztünk, én az egyik tetején utaztam, úgy szóltak rám, hogy vigyázzak, mert a villamosvezeték érintése nem egészséges – nevetett Bernáth, aki elmondta, ha az első bajnoki fieszta ötvenezres tömegére gondol, még ma is beleborzong.

– Rá egy évre a második helyen vártuk az utolsó kört, az Újpest a Fehérvárt fogadta a Puskás-stadionban, mi pedig a Pápa ellen játszottunk. A pályán, meccs közben derült ki, hogy a lilák kikaptak, ezért győzelmünkkel megelőztük őket. Óriási és nem igazán remélt ünneplés kezdődött a szakadó esőben az Oláh Gábor utcán.

Otthon, édes otthon

A zsinórban harmadik elsőséget 2008 tavaszán gyűjtötte be a Loki. – Akkor ősszel nyolc pontos előnnyel vezetett előttünk az MTK, végül mi végeztünk előttük, éppen nyolc egységgel – idézte fel az ominózus szezont a labdarúgó. – Ez is mutatja, milyen bivalyerős csapatunk volt. A tavasszal nagyon elkaptuk a fonalat és nem is engedtük ki a kezünkből már. Óriási dolognak tartom, hogy háromszor egymás után diadalmaskodni tudtunk, mint ahogyan az elmúlt tizenöt év sikertermése is hihetetlen számomra. Ez hosszú évek tudatos építkezésnek az eredménye, akár a menedzsmentet, akár a szakmai munkát vesszük figyelembe. A DVSC meghatározó klubja lett hazánknak és letettük a névjegyünket Európában is. A mostani siker pedig azért más, mert a gyönyörű stadionunkban vehettük át a bajnoki serleget.

HBN-TN