A veszteséget is gyűjtik

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Hajdú-Bihar – Kevesebb bevételük és több költségük van a hulladékszállítóknak.

A napokban arról írt egy országos hírportál, hogy a csőd szélére került a Gödöllőn és környékén hulladékszállítást végző cég, és a legtöbb, hasonló profilú közszolgáltató is igen nehéz helyzetben van. A megyénkben hulladékgazdálkodást végző vállalkozások súlyos pénzügyi veszteségekről számoltak be.

– A tavalyi évet közel 100 millió forintos veszteséggel zártuk, 2015-ben 150-160 milliós negatívumra számítunk – mondta el Simon Péter, a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (BH) ügyvezető igazgatója. – A jogszabályi előírásokat nekünk is be kell tartanunk, függetlenül az anyagi helyzetünktől: így például magasabb minimálbért és ezzel együtt több járadékot fizetünk, az idéntől kötelező házhoz menő szelektív gyűjtés pedig több gyűjtőutat, több munkabért jelent, ezek miatt várhatóan évi 20-22 millió forintos többletköltségünk lesz. Nagyon megemelkedett a hulladéklerakási díj, ezen kívül van felügyeleti és útdíj is, miközben a rezsicsökkentés óta a lakosság kevesebbet fizet a szolgáltatásért – sorolta a veszteséget okozó tételeket az ügyvezető.

A szolgáltatók változásban bíznak: egy, az iparág szereplőinek rendezett áprilisi konferencián kitűnt, hogy a minisztériumban tisztában vannak a helyzettel.

– Csak kicsit segített a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek helyzetén, hogy a tavalyi utolsó negyedévben csökkent az üzemanyagok ára; nemrég megint nőni kezdett és mostanra nagyjából a 2014-es átlagszintre ért – mondta el Simon Péter, a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (BH) ügyvezető igazgatója a veszteségeikről beszámolva.

Bár a BH-nak likviditási problémája, kifizetetlen számlája nincs, 2015. lesz a második veszteséges éve, márpedig a gazdasági társaságokról szóló törvény többet nem enged. A szakember hangsúlyozta: nem megoldás a kompenzáció, tehát hogy a veszteségek fedezésére ad valamennyi pénzt az állam, hogy ne menjenek csődbe a hulladékgazdálkodási cégek. Úgy véli, ehelyett pénzügyileg működő rendszert kellene kialakítani, olyan költségekkel és díjakkal, amikből fenntartható a szolgáltatás.

– 2014-et mintegy 117 millió forintos veszteséggel zárjuk a 2013-ban elért 333 millió forintos nyereség után, és 2015-ben is hasonló, 100 millió forintot jócskán meghaladó negatívumot várunk – számoltak be a romló tendenciáról Kathy Zsigmond és Will Csaba, a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (HHG Kft) ügyvezetői. – A rezsicsökkentés 22 százalékkal mérsékelte a bevételeinket. 2014. év során a hulladékgazdálkodási törvény több jelentős teher mellett bevezette a felügyeleti díjat, melyre tavaly 20 millió, hulladéklerakásért pedig 160 millió forint adót fizettünk ki – sorolták a mínuszokat. Azt is megjegyezték, hogy július elsejétől az új törvény hatályba lépésével várhatóan további lakossági kedvezményeket vezetnek be a rendszerbe, így szociális alapon fizetési könnyítést kérhetnek, vagy kisebb kukát igényelhetnek a fogyasztók; a szolgáltató szempontjából mindez kevesebb díj beszedését jelenti változatlan költségek mellett, mely természetesen tovább növeli a veszteséget.

– A szemétszállításon túl a szelektíven gyűjtött hulladék értékesítéséből van bevételünk, évi 25 millió forint, a termékdíjból számított állami támogatásból 15 millió forint folyik be. Mindez azonban nem fedezi a tevékenység 70 milliós forintos üzemi költségét – mutattak rá a cégvezetők, hozzátéve, hogy edényenként 370-400 forintos ürítési díjból tudnák nullszaldósan fenntartani a szolgáltatást, ehhez képest csak 243 forintot kérhetnek; illetve hogy tavaly óta a korábban törvényesen megképződött pénzügyi tartalékaikat élik fel.

– A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. a 2014. évet 1,9 milliárd forint bevétel mellett várhatóan körülbelül 42 millió forint veszteséggel zárja jelentős önkormányzati támogatás mellett. Ennek oka az, hogy a jelenlegi bevételek nem adnak fedezetet a költségekre. A 2012. évi szinten befagyasztott árak mellett a különböző jogszabályok tetemes többletköltséget róttak a szolgáltatókra; lerakási járulék, felügyeleti díj, tranzakciós adó, e-útdíj, EKÁER-rendszer, stb. Ezen felül a katasztrófavédelem több településen kijelölte a céget szolgáltatónak, mely esetekben a szolgáltatás ugyancsak veszteséges a társaság számára – tudatta Képesné Domokos Csilla, a – Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. alvállalkozójaként szolgáltató – AKSD Kft. PR-vezetője, megjegyezve, hogy a cég állami kompenzációra pályázott, de még nem kapott értesítést. További problémát jelent a kintlévőség állomány, mely kevesebb mint egy év alatt meghaladja a 114 millió forintot – írta.

Jó hír, hogy a DHK Kft. veszteségeit várhatóan kompenzálja az állam. Pénteken az AKSD Kft. szóvivője – a DHK Kft. képviseletében – arról tájékoztatta lapunkat, hogy a DHK Kft. megkapta a Földművelésügyi Minisztériumtól a benyújtott pályázat sikerességéről szóló értesítést, ami alapján a cég több mint nettó 45 millió forint támogatásban részesül. Ez a támogatás a 2014. január 1. és november 30. között felmerült, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység üzemi eredménye alapján a tényadatok figyelembevételével kimutatott hiány egyösszegű utófinanszírozása.

HBN-SzT


Nehéz állami pénzhez jutni

2014 januárjában 220 millió forint kompenzációra pályázott a BH, de nem nyert – mondta Simon Péter, s megjegyezte: ebből a forrásból azok a cégek kaptak, melyek olyan régiókban vállalták a hulladékgyűjtést, ahol mások nem, s főleg eszközvásárlásra fordították a pénzt. – Emellett olyan hulladékgazdálkodóknak jut állami támogatás, melyek valóban a csőd szélére kerültek, mint például az egyik szabolcsi szolgáltató – tette hozzá.
hirdetés