Helyi közélet

2015.01.22. 11:42

Épül a kiskörút folytatása

Debrecen - Az Arany János és az Erzsébet utca közötti új szakaszon ősztől lehet autózni.

Debrecen - Az Arany János és az Erzsébet utca közötti új szakaszon ősztől lehet autózni.

Aláírta dr. Papp László polgármester, a kivitelező Duna Aszfalt Kft. képviseletében Varga Antal és Völgyesi Zsolt Károly, a Magyar közút Nonprofit Kft. vezérigazgatója a nyugati kiskörút második ütemének megépítésére vonatkozó szerződést.

A város vezetője a részletekről elmondta: néhány napon belül egy olyan nagyberuházás folytatódik, amelyet már az 1930-as években tervezett Borsos József. A nyugati kiskörút második szakasza az Arany János és az Erzsébet utca között 530 méter hosszú lesz és ugyanúgy néz majd ki mint a Hatvan és az Arany János utca közötti első szakasz. (Azt is a Duna Aszfalt készítette.) A kétszer két forgalmi sávot buszsávval és díszkővel burkolt járdával egészítik ki.

– Ez a tehermentesítő út akkor nyeri el igazán az értelmét, ha meglesz a második üteme. Így már jelentősen mérsékelni tudja a Piac utca forgalmát – jelentette ki dr. Papp László.

A 2,7 milliárd forintba kerülő beruházás során a lebontott házakból visszamaradt sok egykori pince és alap miatt három méter mélyen kicserélik a talajt, és a becsatlakozó utcák burkolata is részben megújul.

Az első szakaszhoz hasonlóan az út nyomvonalában 24 darab kis csobogót alakítanak ki. Több mint 4700 négyzetméteren füvesítenek, 162 fát és 2700 cserjét ültetnek. Felújítják a közműveket és 57 közvilágítási oszlopot is kihelyeznek.

Az új útszakaszon a tervek szerint szeptembertől lehet közlekedni.

Épülhet a főpályaudvar

A polgármester arról is beszámolt, hogy az Európai Unió székhelyén, Brüsszelben jóváhagyták a Petőfi tér átépítésére, a főpályaudvar kialakítására vonatkozó terveket. Annak a beruházásnak a keretében a 4-es főutat részben a föld alá süllyesztik, melynek egyik kiindulópontja az Erzsébet utca és az új nyugati kiskörúti szakasz találkozásánál lesz. Ezek a munkák legjobb esetben a jövő év második felében kezdődhetnek el – ismertette a városvezető. Dr. Papp László kérdésünkre elmondta, hogy addig ebben a csomópontban jelzőlámpák irányítják majd a forgalmat.

Nem adja

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a Szalkai és a Török Bálint utca találkozásánál egy ház még mindig útban van. A város megvette az épületet és a vételárat is átutalták, azonban a tulajdonos mégsem költözött ki, és bírósághoz fordult. Első fokon az önkormányzat nyert, most másodfokon van az ügy. A város vezetője úgy vélte, hogy néhány hónapon belül megoldódik ez a probléma. A munkát ennek ellenére a környéken elkezdik.

– A nyugati kiskörút III., a Mester és a Hatvan utca közötti szakaszának megvalósítását azért hagytuk a végére, mert annak a funkcióját a közeli Bethlen utca részben át tudja venni – fogalmazott a polgármester. Mint megtudtuk, a III. szakaszon a szükséges ingatlanoknak eddig nagyjából a 30 százalékát vásárolták fel.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában