A vendéglátóhelyek harmadával van valami baj

A vendéglátóhelyek harmadával van valami baj
© Illusztráció: gigabiting.com
Hajdú-Bihar – Az eddig vizsgált vendéglátó helyek 33 százalékánál tapasztaltak problémát.

Augusztus végéig tart nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket a megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, melynek során a strandokat, wellness– és gyógyturisztikai helyeket, illetve különböző rendezvényeken és fesztiválokon működő vendéglátó-egységeket vesznek górcső alá. Mint arról dr. Molnár Péter főosztályvezető tájékoztatott, az eddig ellen­őrzött vendéglátó-egységek 33 százalékánál találtak problémát: a próbavásárláson nem adtak nyugtát, illetve 18 év alatti személyt szolgáltak ki szeszes itallal. – Utóbbi esetben a fogyasztóvédelem nem mérlegelhet, kis– és középvállalkozásoknál is kötelező bírságot kiszabnia – hangsúlyozta a szakember.

„Hol a vásárlók könyve?”

Az ellenőrzések során leg­gyakrabban tapasztalat hiba az italok szűk méréséből eredő többletszámlázás, az árak és szolgáltatási díjak feltüntetésének kifogásolhatósága, valamint a vásárlók könyvének nem megfelelő kezelése. – A főszezonban a vállalkozóknak érdemes jobban odafigyelni az alapvető kötelezettségeire, így a már említett nyugta és számlaadásra, a nyitvatartási idő feltüntetésére és a mérőeszközök hitelességi idejének érvényességére – nyomatékosította a főosztályvezető.

Más anyagból készült

A szezonális termékeket (például fürdőruha, úszógumi, karúszó, napszemüveg, strandlabda) laboratóriumban vizsgálták, ahol nem találtak egyetlen veszélyes árucikket sem, a fürdőruhák esetében viszont előfordult, hogy nem a címkén feltüntetett anyagból készültek. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a személytaxi-szolgáltatást is ellenőrizte, azonban nem találtak szabálytalanságot.

HBN
hirdetés