A VEKE örül annak, hogy nem büntetik a regisztrációs jegy nélkül utazókat

Üdvözli a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), hogy nem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak július 1-től.

A nemzeti fejlesztési miniszterhez írt levelükben a regisztrációs jeggyel kapcsolatos aggályaikat fogalmazzák meg, és arra kérik a tárcavezetőt, hogy vizsgálja felül a teljes rendszert. A VEKE szerint a szociálpolitikai utazási kedvezményrendszer is újragondolásra szorul egyebek mellett a díjmentesen utazók Európában kirívóan magas aránya miatt.

Csak a MÁV-START Zrt.-nél 300 millió forintot emészt fel ebben az évben a regisztrációs jegy bevezetése és fenntartása – írja a nemzeti fejlesztési miniszterhez címzett levelében a VEKE.

Az egyesület szerint ebből az összegből legalább száz manuális jegykiadással üzemelő vasúti pénztár gépesítését lehetne megoldani. Azt is írják, a regisztrációs jegy szerintük nem alkalmas arra, hogy teljes képet adjon a díjmentesen utazókról, hiszen közülük a legnagyobb rétegnek számító vasúti dolgozóknak továbbra sem kell ilyen jegyet váltaniuk. Pedig jelenleg legalább negyedmillió vasutas arcképes igazolvány van forgalomban.

Aggályosnak tartják azt is, hogy a regisztrációs jegy rendszere nem zárt. Így nem lehet megakadályozni, hogy a jegyvizsgálók vagy a sofőrök fiktív utazások után nyomtassanak jegyet, ezzel kozmetikázva egy-egy járat vagy vonal adatait. A VEKE szerint ezen kívül egyik közlekedési társaság sem készült szoftverrel vagy apparátussal arra, hogy a regisztrációs jegyek kiadásával nyert adatokat feldolgozzák és elemezzék, így pedig szerintük nincs értelme a rendszernek. Úgy fogalmaznak: “jelen formában, adatfeldolgozás híján a regisztrációs jegy kizárólag a pénz öncélú, felesleges elköltésére és az utasok bosszantására alkalmas.”

A VEKE arra kéri a szaktárcát, hogy kezdje meg a regisztrációs jegy rendszerének teljes felülvizsgálatát. Egyúttal a szociálpolitikai utazási kedvezményrendszer teljes felülvizsgálatát is javasolják, ahogy fogalmaznak: ” a díjmentesen utazók Európában kirívóan magas arányára is figyelemmel.”

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn közölte, hogy mégsem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak július 1-től. A tárca ezt azzal indokolta, hogy az év végéig áttekintik a jelenleg működő rendszert és ezután döntenek arról, hogyan követik nyomon a díjmentes utazásokat.

FH