a látás hónapja

2019.10.05. 07:00

A szem nem csak a lélek tükre

A szemszáradásos panaszok többsége műkönny alkalmazásával kezelhető.

Fotó: Pixabay

Idén októberben is kiemelt figyelmet kap szemünk egészsége, a látás hónapja programsorozat keretén belül az érdeklődőket országszerte számos vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja ingyenes látásellenőrzésre és szaktanácsadásra egészen október 31-ig.

– Látásunk az egyik legfontosabb érzékszervi funkció, amelynek károsodása nagyon jelentős hatással van mindennapi életünkre. Az emberi szem egy összetett és rendkívül precízen összehangolt optikai rendszer. A szem átlátszó optikai közegei a szervezetben egyedülálló molekulákból épülnek fel, a szem hátsó részében elhelyezkedő idegszöveti struktúrák pedig kimagaslóan nagy anyagcsere aktivitásukkal tűnnek ki a szervezet egyéb szövetei közül – mondta el a Napló érdeklődésére dr. Takács Lili, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika igazgatója.

Azonnal forduljunk szakemberhez!

Mit tehetünk a szemünk egészségéért és a vakság megelőzése érdekében? Dr. Takács Lili elmondta, hogy a mindennapi életben a kisebb-nagyobb balesetek megelőzésére fordítsunk figyelmet. – Olyan munkák során, amikor szilánkok pattanhatnak a szembe vagy vegyi anyagok csapódhatnak fel, javasolt védő szemüveget viselni. Kontaktlencse viselőknek érdemes betartaniuk az ápolási szabályokat és kerülni a lencse túlhordását. Fontos, hogy látászavarok esetén, különösen hirtelen kialakuló látáscsökkenés esetén minél hamarabb forduljon a beteg szemorvoshoz. Ezeket a látászavarokat sokszor nem kíséri fájdalom, így a betegek hajlamosak néhány napot várni, hátha csökkennek panaszaik – ezzel a várakozással azonban nagyon sokszor értékes időt veszítünk. Különösen a szemfenéki betegségek esetében, később kezdett kezeléssel már csak kevesebb látásjavulást tudunk elérni – hangsúlyozta a szakember.

Megtudtuk, a szemészeti rendeléseken nagyon sokan jelentkeznek szemszáradásos panaszokkal – ezek a sokszor igen kellemetlen tünetekkel járnak, például égő, szúró érzéssel, könnyezéssel. A tartós monitor használata szintén a szemszáradásos panaszok fokozódásához vezethet, a monitor használók szeme fáradékonnyá válhat, bepirosodhat. Az esetek többsége azonban műkönny használattal kezelhető. Dr. Takács Lili kiemelte, rendkívül fontos a vaksággal fenyegető kórképekre felhívni a figyelmet.

– A cukorbetegség szemészeti szövődményei csak rendszeres szűrővizsgálattal előzhetők meg, ezért évente legalább egyszer szükséges szemfenék vizsgálaton megjelenniük a cukorbetegeknek. A zöldhályog gyakran teljesen tünetmentesen fejlődik ki. 40 éves kor felett, különösen, ha a közvetlen családtagok között valaki zöldhályogban szenved, érdemes szemészeti szűrővizsgálaton részt venni. Az „időskori szemfenéki meszesedés” (makuladegeneráció) a 70 év felettiek körében gyakori, de szerencsére ma már az esetek jelentős részében kezelhető. A műtéti ellátást igénylő kórképek közül a szürkehályog a leggyakoribb. A modern műtéti technikákkal ez a betegség ma már rendkívül eredményesen gyógyítható – ismertette az igazgató.

Figyeljünk a táplálkozásra is!

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon életmódunk mennyire befolyásolhatják látásunkat. – Az egészséges, változatos táplálkozás a szervezetünk egészének, így a szemünknek is jót tesz. A zöldségek közül főleg a zöld, illetve a sárga és piros színűek, valamint a bogyós gyümölcsök fogyasztása kedvező, lutein és antioxidáns tartalmuk miatt. A zsíros, koleszterin-dús ételek kerülendők. Az úgynevezett „szemfenéki vitaminok” szedésére csak akkor van szükség, ha a szemfenéken makuladegeneráció jeleit állapította meg a szemorvos. Az aerob mozgásformák serkentik a szem keringését is, így általában kedvező hatásúak. Fontos megemlíteni, hogy a dohányzás viszont szinte minden szemészeti betegség kockázatát növeli – válaszolta dr. Takács Lili, akinél a rövidlátás kialakulásának okaira is rákérdeztünk.

Rövidlátást okozhatnak

– A rövidlátás okai összetettek, genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak a kialakulásban. Nem bizonyított, de sok adat arra utal, hogy a gyermekek beltéri tevékenysége a szabadtéri játékokkal szemben, főleg a monitoros, mobiltelefonos játékok fokozott használata hozzájárulhat a rövidlátás gyakoriságának növekedéséhez. Egy iskolás gyermekek körében végzett tanulmány eredménye szerint napi 1-2 óra szabadtéri játék a rövidlátás kialakulásának kockázatát csökkentette – mondta.

A szűrővizsgálatokat illetően megtudtuk, 40 éves kor felett sokféle szemészeti betegség előfordulása válik gyakoribbá. Szűrővizsgálatra főleg azoknak célszerű elmenni, akiknek a közvetlen családtagjai között zöldhályog vagy időskori makuladegeneráció fordul elő. A cukorbetegeknek évente szükséges szűrővizsgálaton megjelenniük, a monitor előtt dolgozóknak pedig általában két évente teljes körű szemvizsgálaton kell részt venniük.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában