Életstílus

2020.07.06. 16:59

Gazdaságos lakásbérlés Budapesten

A budapesti albérletek tömegében könnyű elveszni a számtalan lehetőség között. Döntésünk lehet azonban gazdaságos is, ha megfelelően mérlegelünk a választás előtt. Egy lakás minősége és „élhetősége” nem feltétlenül függ a méretétől, sokkal inkább a megfelelő kihasználtságától.

A méret ára

Az kiadó albérletek a fővárosban számos lehetőséget tartogatnak azok számára, akik épp átmeneti otthonkeresésben vannak. Állapotukban, elhelyezkedésükben és természetesen méretükben is rendkívül színes a paletta. A legtöbb esetben azonban ez a piac is meglehetősen árérzékeny. Sok fiatal dolgozó, vagy épp diák keres albérletet Budapesten, akik nem engedhetnek meg maguknak bizonyos összeghatár fölötti kiadásokat.

A külsőbb kerületekben található lakások a központtól való távolság miatt sok esetben olcsóbbak, ám talán mégsem érik meg a napi szintű utazással járó nyűgöt a bérlők számára. Épp ezért lehet ideális opció valamelyik, a belvárosban, vagy annak közvetlen közelében lévő garzon, mely egy-két ember számára élhető lehetőség. Sokan talán ódzkodnak az egészen kisméretű lakások szűkebb életterétől, ám cserébe sok ilyen albérlet Budapest szívében található és némi kreativitással csodás lakóhellyé varázsolható.

Kis lakás nagy fantáziával

A garzonok apró terei nagy képzelőerőt kívánnak meg, ám a helyes megoldásokat alkalmazva szinte kitágul a négy fal közötti tér. Nem érdemes túlzsúfolnunk a méretében kisebb ingatlanokat, a minimalista dizájn sokkal célravezetőbb lehet. Egy-két jól pozícionálható kisebb bútor, néhány hangulatos kiegészítő és máris jóval otthonosabb az a pár négyzetméter.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb ilyen albérlet Budapesten régi polgári lakásokból került kialakításra, így hatalmas belmagasságának köszönhetően a legtöbb esetben galériázottak. Az így elkülönülő hálóhelyiség pedig rengeteget számít, hiszen fontos, hogy akár egy ember akár például egy pár lakja az adott ingatlant, legyen egy intimebb, meghittebb kis „sarok”.

Azonban ha tágabb élettérre vágyunk, nem szeretnénk bíbelődni a garzonok helytakarékos berendezésével és a pénztárcánkat is kímélni szeretnénk, más opció is rendelkezésünkre áll az ingatlanok piacán.

Egy kis lakásból is otthonos kuckó varázsolható

Lakótárs kerestetik

A kisméretű lakások mellett – szintén a főváros központi részén maradva – elérhetőek nagyméretű, akár három vagy négy külön hálószobával is rendelkező albérletek. Ezeknek egyik szobáját kibérelve gazdaságos megoldásra jutunk, cserébe többekkel is kénytelenek leszünk megosztani a lakás közös tereit, szükségszerűen alkalmazkodva lakótársainkhoz.

Ideális esetben – főleg diákok esetén – működhet az, hogy régi ismerősök, barátok együtt keresnek albérletet Budapesten és bútoroznak össze egy nagyobb lakásba. Ilyenkor egy egészen más hangulatú, közösségi élménnyé válik az egész folyamat és a közös élet is. Nem várható el azonban az, hogy mindenki képes legyen felgöngyölíteni négy-öt ismerőst. Így érdemes lehet a szobahirdetéseket is átfutni, hiszen – bár ismeretlenekkel költözünk össze – a privát életterünk ugyanúgy megmarad, ám mégsem kell feltétlenül 15-20 négyzetméterre korlátozódnunk.

 

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!