A vártnál kisebb az államháztartás márciusi hiánya

Márciusban – januárhoz és februárhoz hasonlóan – kedvezőbb lett az államháztartás mérlege a prognózishoz képest: az önkormányzatok nélküli deficit 259,3 milliárd forint lett, míg az előrejelzés 304,5 milliárd forint volt – jelentette be szerdán Katona Tamás államtitkár.

A PM kiszámolta, az éves hiány hányad részét érheti el a deficit április végére. Számítása szerint 78,7 százalék várható, vagyis a pesszimista becslések eddig nem teljesültek – mondta Katona. A PM szerint a napokban megismert ipari termelési és exportadatok is a gazdaság állapotának javulására utalnak.

A március végéig tartó negyedév végére a helyi önkormányzatok nélkül számolt államháztartási egyenleg 609,9 milliárd forint deficitet mutat, ami az éves várható hiány 69,4 százaléka. A PM prognózisa korábban azzal számolt, hogy ekkorra a deficit valamivel több, mint 74 százaléka lesz az egész évre várt adatnak.

A PM szerint április végén a deficit 691,8 milliárd forint lesz, ami az éves várható hiány 78,7 százalékát teszi ki. A Fidesz korábban többször azt közölte, hogy ekkorra az éves előirányzat 100 százaléka fog teljesülni. Katona Tamás szerint a pesszimista becslések nem váltak eddig sem valóra. A PM ezúttal már csak május végéig készít előrejelzés, június (és az első félév) már a következő kormány kompetenciája – mondta az államtitkár. Az első öt hónapra vonatkozó hiány az egész évinek 81,9 százaléka lehet, ami szinte teljesen megegyezik a 2002-es (a Fidesz-kormány távozásakor mért) adattal.

A PM szerint nincs okuk felülvizsgálni az éves hiány-előrejelzést, a bruttó hazai termék (GDP) arányában a 3,8 százalék teljesíthető – mondta Katona Tamás. Hozzátéve: akkor, ha a jelenlegi kiadási szerkezettel számolnak.

A márciusi kedvező folyamatokat az alapozta meg, hogy a legfontosabb adókból (áfa, szja) és járulékból a vártnak megfelelő összeg folyt be. Jövedéki adóból elmaradás tapasztalható, aminek fő oka, hogy több termék zárjegyeiből sok kereskedő nagy készletet halmozott fel tavaly év végén. Ugyancsak kevesebb társasági adót fizettek be, erre azonban lehetett számítani, mert megszűnt a cégek 4 százalékos különadója, a normál adókulcs ugyan 16-ról 19 százalékra emelkedett, de a magasabb mérték csak a decemberi “feltöltéskor” fog érvényesülni.

Katona Tamás szerint a kereslet növekedését mutatja a január-februári 5,9 százalékos ipari termelési növekmény és az export 15 százalékhoz közelítő gyarapodása. A csaknem hat százalékos friss inflációs adat viszont nem lepte meg a PM-et, azzal számoltak, hogy az áremelkedés ekkoriban tetőzik. Az idényáras élelmiszerek és az üzemanyagok nélkül számolt úgynevezett maginfláció viszont már 5 százalék alatt van – mondta Katona Tamás. Szerinte elérhető az éves 4,3 százalékos infláció.

– Független Hírügynökség –